Bibliotekschef efterfrågade DNs källor – döms till dagsböter

16 oktober, 2018

En bibliotekschef efterfrågade källor under en intervju med en reporter på Dagens Nyheter. Nu döms chefen till 50 dagsböter för brott mot efterforskningsförbudet.

I juni förra året avslöjade Dagens Nyheter att det kommunala stadsbiblioteket i Karlstad upprättat en särskild lista över EU-migranter som förbjöds att låna böcker.

Under en telefonintervju med chefen för biblioteket efterfrågade chefen upprepade gånger reporterns källor. Telefonintervjun bandades och en reporterkollega lyssnade på inspelningen, som också noterade att bibliotekschefen efterfrågade källorna till uppgifterna.

Händelsen anmäldes till Justitiekanslern som i maj i år väckte åtal. Nu har domen fallit i Värmlands tingsrätt. Chefen döms till 50 dagsböter för brott mot efterforskningsförbudet i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

I domen konstaterar tingsrätten att det saknas anledning att misstro reportrarnas berättelser och att det inte heller finns skäl att misstänka att de kan ha missuppfattat att bibliotekschefen ställde frågor i syfte att få upplysning om källan till uppgiften om ett register innehållande personer med romskt ursprung.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies