Gå direkt till textinnehållet

Avlyssningsskandalen växer

Avlyssningsskandalen i Storbritannien växer. Nära 6 000 personer kan ha  fått sina telefoner hackade av privatdetektiven Glenn Mulclaire på  uppdrag av News of the World. Nu riktas misstankar mot andra tidningar.

Tidigare har man trott att en enskild reporter legat bakom avlyssningarna som fällde brittiska tidningen News of the World.

Nu visar det sig att 28 journalister inom News International, som ägde News of the World, finns omnämnda i Glenn Mulclaires anteckningar, skriver The Guardian. I anteckningarna förekommer också tidningarna Daily Mirror och The Sun.

Utredaren Robert Jay sade under sitt vittnesmål i rätten i går att man nu har börjat få fram bevis som indikerar att telefonhackningarna inte var begränsade till News International.

I privatdetektiven Glenn Mulclaires hem har 690 ljudfiler och 586 inspelningar från 64 personers telefonsvarare hittats. I hans anteckningar som omfattar 11 000 sidor nämns 5 795 personer som kan ha utsatts för avlyssning.

Nu riktas också kritik mot polisen. Bevisen som nu presenteras för rätten beslagtogs av Londonpolisen redan 2006, och ledde då till att Mulclaire och den tidigare hovreportern på News of the World Clive Goodman fälldes för illegal avlyssning av flera personer av kungahuset.

Sedan lades utredningen ned, trots att det fanns omfattande bevis för att fler journalister var inblandade, och att flera tusen personer utsatts för avlyssning.

Andy Hayman, som ledde utredningen 2006, blev ett år senare krönikör för tidningen The Times, som också den ägs av Rupert Murdochs bolag News International. I sina krönikor försvarade han utredningen med att det bara handlade om "en handfull" personer som blivit avlyssnade.

Nästa gång frågan väcktes om News of the Worlds avlyssningar, i juli 2009, kunde The Guardian avslöja att omfattningen var betydligt större än polisen velat medge. Den nye utredaren på Metropolitan Police var John Yates, som lade ned den återupptagna utredningen efter mindre än ett dygn.

Yates, visade det sig, hade också kopplingar till News of the World. Han anställde en tidigare redaktör, Neil Wallis, som PR-ansvarig för Metropolitan Police under 2009 och 2010. Han ska också ha hjälpt Wallis dotter att få ett jobb, uppger The Guardian.

På måndagen meddelade Scotland Yard att man ska se över pressrutinerna och att polisens relationer till medierna kommer att förändras som följd av skandalen. Bland annat ska poliser förbjudas att gå direkt till att arbeta för medieföretag efter att de gått i pension eller lämnat polisen av någon annan anledning.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.