Gå direkt till textinnehållet

Anställningsstopp på Mittmedia

Mittmedias nytillträdde vd Thomas Peterssohn inför anställningsstopp på alla tidningar i Mittmediakoncernen. Stoppet kan gälla i upp till ett år. På Gävletidningar AB stoppas nu flera rekryteringar.

Thomas Peterssohn har efter en vecka på jobbet som vd för Mittmediakoncernen dragit hårt i nödbromsen. Totalt stopp för nyanställningar, investeringar och ”extraordinära utgifter” gäller tills vidare.

Enligt information som har gått ut till personalen räknar man med att stoppet kan gälla i upp till ett år.

– Det ekonomiska läget i koncernen är ganska stabilt och vi kommer att uppnå lönsamhet under 2011 för Mittmediakoncernen, men budgeten håller inte. Vi klarar inte intäktsmålet och man gjorde inte tillräckligt för att minska kostnaderna efter finanskrisen 2008, säger vd Thomas Peterssohn till Journalisten.

Alla nyanställningar på redaktionerna i koncernenen ska godkännas av koncernchefen själv.

Även vikarier?

– Ledningarna på dotterbolagen har ett ansvar att följa direktiven och jag är säker på att de kommer att se till att klara produktionen. Man får tolka beslutet, och det går att göra undantag, men principen är att alla nyanställningar ska godkännas av mig. Vi måste få kontroll på kostnaderna.

Kommer ett sparpaket med personalminskningar att genomföras?

– Det kan inte uteslutas. Konjunkturen ser inte så bra ut och det kan komma en ny finanskris.

Nils Holmqvist, ordförande för Gefle Dagblads och Arbetarbladets gemensamma journalistklubb, är oroad.

– Det är svårt att se vad man kan spara mer på utan att det drabbar kvaliteten i tidningarna eller slå mot intäktssidan.

Beslutet får omedelbara konsekvenser för Gävletidningarna. Bland annat ser det ut som en projektsatsning under tre månader i Norduppland stoppas.

– Vi påverkas direkt av beslutet eftersom vi har vakanta tjänster som skulle behöva tillsättas, en webbredaktörstjänst och en projekttjänst i Norduppland. Dessutom finns det en vakant nyhetschefstjänst på Gefle Dagblad just nu, säger Nils Holmqvist.

Han tycker att det centrala beslutet slår snett inom koncernen.

– Det känns surt att vi ska drabbas av det här stoppet när Gävletidningar går bättre än budget i år. Det är andra företag i koncernen som inte klarar budgeten. Vi har gått igenom ett sparpaket och har gjort vår del på Arbetarbladet och Gefle Dagblad.

Vd Tomas Peterssohn har tidigare uttalat sig i Fokus om tidningarnas svårigheter, och talat sig varm för bland annat centraliserad redigering.

– Det är oroande förstås. Vi har ingen central redigering av sidor på Arbetarbladet eller Gefle Dagblad i dag, säger Nils Holmqvist.

Mittmediakoncernen ger ut bl a Sundsvalls Tidning, Östersunds-Posten, Gefle Dagblad, Arbetarbladet, Falu Kuriren, Borlänge Tidning, Södra Dalarnes Tidning, Nya Ludvika Tidning, Mora Tidning, Tidningen Ångermanland, Örnsköldsviks Allehanda , Länstidningen, Tidningen Härjedalen, Hudiksvalls Tidning, Ljusnan, Söderhamns-Kuriren och Ljusdalsposten.

Fler avsnitt
Fler videos