Anders Gerdin: Journalistklubbens uppgift är fel
Påståendet om att löneklyftan mellan kvinnor och män har ökat på Aftonbladet de senaste tio åren är felaktigt, säger tidningsledningen, efter att ha granskat löneunderlag från 1993 och 2003. Men journalistklubben på tidningen håller fast vid sin uppgift.
Påståendet om att löneklyftan mellan kvinnor och män har ökat på Aftonbladet de senaste tio åren är felaktigt, säger tidningsledningen, efter att ha granskat löneunderlag från 1993 och 2003. Men journalistklubben på tidningen håller fast vid sin uppgift.
I förra veckan hävdade Calle Söderberg, ordförande i journalistklubben på Aftonbladet, i en intervju på Journalistens webb, att löneskillnaderna mellan män och kvinnor ökat de senaste tio åren: från ”ett par hundra kronor i månaden” till ”1 800-2 000 kronor” i dag. Som källa för påståendet angavs statistik som klubben tagit fram,
– Det ser oroväckande ut, sade Calle Söderberg till Journalisten.
Aftonbladets ledning tillbakavisade direkt uppgiften, som felaktig – och kontaktade på måndagen Calle Söderberg för att få ut den statistik som påståendet byggde på.
– Han hade ingen statistik, så då bad vi att få det underlag som han byggde sitt uttalande på. Det har vi nu suttit och räknat på och jämfört med läget i dag och den bild som kommit fram är att hans påstående inte stämmer alls. Snarare är det tvärtom: gapet har blivit mindre, säger Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin.
Enligt Anders Gerdin hade de kvinnliga journalisterna på Aftonbladet i oktober 1993 en genomsnittlig lön som motsvarade 92,3 procent av männens genomsnittslön. I februari 2003 var motsvarande siffra 95,9 procent.
– Påståendet om att klyftan har ökat stämmer alltså inte. Det ser vi nu, efter att ha räknat på deras egna siffror. Och att klubben gått ut med de siffror som den gjort är mycket beklagligt, säger Anders Gerdin.
Journalistklubbens ordförande Calle Söderberg håller dock fast vid uppgiften att löneklyftan har ökat.
– Ja, enligt våra beräkningar är det så. Men det är ju svårt med statistik. Allt beror på hur man räknar och vilket underlag man har.
Men Anders Gerdin säger att de utgått från siffror han fått av er?
– Vad han räknat på vet jag inte. Vi får ju inte ta del av all lönestatistik. De siffror vi utgått från är den septemberstatistik som TU och Journalistförbundet tar fram. Och den visar att det i dag skiljer 2 016 kronor mellan män och kvinnor.
Enligt Calle Söderberg hade männen på Aftonbladet i den senaste lönestatistiken en genomsnittslön på 29 600 kronor och kvinnorna 27 584 kronor, vilket innebär att kvinnornas lön uppgick till 93,2 procent av männens. Men enligt Anders Gerdin är den korrekta siffran alltså 95,9 procent.
Vem har rätt?
– Jag tycker det är poänglöst att hamna i en diskussion om vilka siffror som är rätt och fel. Jag tycker det viktiga att vi kan sätta oss och diskutera de konkreta fall vi har, med kvinnor som har för låga löner – och att siffrorna undersöks underligt. Det arbetet återstår att göra. Bara att slänga sig med statistik räcker inte, säger Calle Söderberg.
Den övriga kritik som riktas mot Aftonbladets lönepolitik i journalistklubbens öppna brev vill Anders Gerdin inte kommentera förrän han fått och läst brevet. Brevet skickades till Gerdin och övriga i företagsledningen på måndageftermiddagen.