Aftonbladet klandras för nedsättande rubrik

14 maj, 2020

MEN-beslut Aftonbladet citerade nedsättande omdömen om en fotbollstränare i en rubrik på aftonbladet.se tillsammans med en bild på tränaren, slår Mediernas etiknämnd fast.

Presentationen var inte motiverad av ett betydande allmänintresse och strider mot god publicistisk sed, enligt Mediernas Etiknämnd.

Den 2 april 2019 publicerade Aftonbladet på sin webbplats, aftonbladet.se, rubriken ”Han framstår som ett komplett rövhål” med nedryckaren ”Attacken på NN (namn angivet): Han är en besserwisser”. Direkt under fanns en bild på fotbollstränaren NN. Artikeln handlade om att en annan fotbollstränare kritiserat NN:s uttalanden och var en rewrite av en artikel i norska VG med vissa tillägg av Aftonbladet. Den saknade också ett filmklipp där NN uttalade sig, och ett uttalande av klubben som försvarade NN, vilket fanns med i VG:s publicering.

Fotbollstränaren anmälde publiceringen till MO (Medieombudsmannen) och ansåg att artikeln utgjorde förtal och att den straffade inte bara honom, utan hela hans familj, samt skadade hans renommé och karriär, framförallt i Sverige.

MO anser att det inte är svårt att förstå att publiceringen uppfattades som kränkande. Det har inte har framkommit något i ärendet som innebär att presentationen var motiverad av ett betydande allmänintresse. Det är inte heller tillräckligt att tidningen i efterhand gjort justeringar i rubrik och innehåll.

Mediernas Etiknämnd instämmer i MO:s bedömning och klandrar Aftonbladet för att ha åsidosatt god publicistisk sed.

MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies