Gå direkt till textinnehållet

600 tips till Radioleaks

  Sedan Radioleaks startades för ungefär ett år sedan har man fått in ungefär 600 tips som hittills genererat cirka 50 nyhetsinslag.

Idén till Radioleaks kom från Jesper Lindau, reporter och producent på Ekot. Han ville skapa en tjänst där uppgiftslämnare anonymt kunde berätta om oegentligheter och skicka in känsliga dokument.

– Vi kan dock aldrig vara hundra procent säkra på att vi kan garantera tipsarnas anonymitet. Det finns alltid organisationer och även kriminella som kan bryta sig in. Därför måste säkerheten ständigt uppdateras, säger Jesper Lindau.

Han påpekar att rör det sig om mycket känsliga uppgifter är ett personligt möte med en journalist man litar på det säkraste.

För att öka säkerheten är Radioleaks endast tillgängligt på en dator som står inslåst i ett kassaskåp på hemlig ort. Endast Jesper Lindau och Rolf Stengård, grävansvarig på Sverige Radio, har tillgång till datorn och dess inloggningsuppgifter.

För att ytterligare öka säkerheten är Radioleaks inte kopplad till SRs nätverk, vilket innebär att ingen på IT-avdelningen kan komma åt informationen.

Sedan starten den 8 mars förra året har SR fått in 600 tips via Radioleaks. 400 tips har kontrollerats och sållats bort. Ungefär 50 har lett till nyhetsinslag. Radion har ytterligare ett 20-tal pågåenden projekt som eventuell kan leda till nyhetsinslag.

Exempel på tips som kommit från Radioleaks är att VDn för AMP Pension skatteplanerat genom att förde ut vinsten till ett bolag i Peru.

Jesper Lindau och Rolf Stengård har planer på att under våren utvidga tipstjänsten så att samtliga 25 lokalkanaler har en egen Radioleaks.

– Vi har också insett att marknadsföringen är viktig. Då vi berättar om Radioleaks kommer det in fler tips. Vi har också planer på uppsökande verksamhet till personer i vissa sektorer i samhället som vi anser kanske har något intressant att berätta, säger Jesper Lindau.

Fler avsnitt
Fler videos