Gå direkt till textinnehållet

300 jobb borta på ett år

Konkurser, uppköp på ruinens brant och stora sparpaket har präglat medieekonomin 2019. 300 journalisttjänster försvann under året, och landsortspressen befinner sig på ett sluttande plan, enligt Nordicoms föreståndare Jonas Ohlsson.

Mediebranschen skakade under 2019. Krisande Stampen och Mittmedia såldes. 24Sverige, Alingsås Tidning och Sveagruppen gick i konkurs. Metro kollapsade och Östra Småland/Nyheterna lades ned. Tidskriftsförlaget Egmont stod för årets största sparpaket när alla journalister utom chefredaktörerna sades upp. Journalistens beräkningar visar att fler än 300 journalistjobb försvann under året.

– Försäljningarna av Stampen, Mittmedia och Sörmlands Media innebär att de tre skakigaste me­diekoncernerna har konsoliderats in i mer robusta ägarstrukturer. Nu finns det inte längre stora tidningskoncerner som står inför konkurshot eller rekonstruktion som det gjorde för ett år sedan. Det akuta tillståndet är över, det har marknaden sett till, säger Jonas Ohlsson, föreståndare för Nordicom och författare till den årliga rapporten Medieekonomi.

På företagsnivå finns det dock tidningar som har fortsatta problem, menar han och pekar på Skånska Dagbladet, som ”den enda kvarstående solitären med en svajig ägarstruktur”.

Annons Annons

– Men det är klart att hela landsortspressen befinner sig på ett sluttande plan med stora bekymmer, och nu i slutet av året har besparingsprogrammen kommit på löpande band.

Sluttande plan eller fritt fall?
– Brant sluttande plan kan man säga. Det är röd backe.

För ett år sedan satte landsortspressen hoppet till den digitala läsaraffären. Den tillväxten har varit alldeles för långsam. 

– Lokaljournalistiken i sig verkar tyvärr inte vara tillräckligt bärkraftig för att överleva i en digital värld, säger Jonas Ohlsson.

Kanske kan Bonniers och Schibsteds uppköp peka ut en ny riktning, tror Jonas Ohlsson.

– Det finns ju tryggare investeringar att göra än att köpa upp Mittmedia eller Stampen, så någon form av plan lär de förstås ha. Det vore konstigt om man inte tänkte sig en koordinering mellan de nationella och lokala tidningarna. 2020 blir ett spännande år, säger Jonas Ohlsson.

Hur blir det med de andra stora koncernerna, NTM, Hall Media, Gota?
– De är inte så stora längre, i alla fall inte relativt sett. Det funderas nog väldigt mycket i de styrelserummen.

Hyllert: ”Politikerna står handfallna”

Krisen har satt press på Journalistförbundet. 

– Det som är nytt i år är att vi har flera konkurser och rekonstruktioner. Det är oerhört allvarligt. Det blir mycket efterarbete för oss där vi bevakar att medlemmarna får ut sina fordringar, och det kan bli tvister efteråt, säger Ulrika Hyllert, förbundets ordförande.

– Jag måste säga att klubbarna som vi har och de förtroendevalda är helt fantastiska. Vi har lokala förtroendevalda som trots att de själva har blivit uppsagda lägger ner jättemycket tid för att det ska bli så bra som möjligt för kollegorna. Det är personer som står upp när det blåser riktigt hårt.

Hon är bekymrad över den svaga mediepolitiken.

– Jag möter politiker som står handfallna och vill rädda lokalpressen, men inte vet hur det ska gå till. När jag hörde kulturminister Amanda Lind säga att hon har ”hög beredskap” och ”följer frågan noga”, efter att Östra Småland/Nyheterna lades ned, då blev jag förbannad. Det behövs politisk handlingskraft, inte en minister som står och tittar på. Tidningar går i konkurs nu. Nästan hela ökningen av mediestödet äts nu upp av förstatidningar, och 2021 kommer stödet att minska med 30 miljoner. Det duger inte. 

 

Sparpaket och konkurser 2019

Sparpaketen haglade under 2019 och antalet journalisttjänster som sparades in eller försvann i konkurser i Sverige ökade med över 50 procent jämfört med föregående år.

Listan nedan bygger på för oss kända nedskärningar och gjordes 19 december.

Mediebolag Neddragning Orsak 
Egmont 38 tjänster Övergång till frilansutlägg.
Hall Media 37 tjänster Annonstapp.
Mittmedia 32 tjänster Uppköpt av Bonnier/Amedia.
Schibsted Media 27 tjänster Nedläggning.
Metro 24 tjänster Nedläggning.
Expressen 21 tjänster* Annonstapp.
Sörmlands Media 18 tjänster Uppköpt av NTM.
Norran & Piteå-Tidningen 18 tjänster Uppköpt av NTM.
Direktpress 18 tjänster Annonstapp.
24Sverige 16 tjänster Konkurs.
Östran/Nyheterna 14 tjänster Nedläggning.
Lokaltidningen/Hallå! 13 tjänster Uppköpt av Bonnier.
Lärarnas Tidning mfl 13 tjänster** Utlagt på entreprenad.
Upsala Nya Tidning 8 tjänster*** Annonstapp.
Veckans Affärer 7 tjänster Nedläggning.
Öst Media (Corren/NT) 7 tjänster Annonstapp.
Sveagruppen 6 tjänster Konkurs.
Smålandsposten 6 tjänster Annonstapp.
Kit 5 tjänster Nedläggning.
Medievärlden 4 tjänster**** Nedläggning.
Alingsås Tidning 4 tjänster Konkurs, uppköp av Stampen.
Nya Lidköpings-Tidningen 3 tjänster Uppköpt av NWT.

* Endast anställda i Bonnier News bemanningsföretag Marieberg Media.
** Nedbemanning från 28 till 15 tjänster, men 25 personer valde att sluta i samband med verksamhetsövergången från Lärarförbundet till contentbolaget Mym.
*** Vakanser som uppstått och inte ersatts.
**** Omfattar Medievärlden, Dagens Media och Resumé inom Bonnier 
Business Media.

Fler avsnitt
Fler videos