Ledare

Helena Giertta Chefredaktör
skicka e-post rss

Var stolt över att vara journalist

15 juni, 2022

Sverige får inte under några omständigheter låta en odemokratisk nation, som brukar kallas världens största fängelse för journalister, diktera vad Sverige får eller inte får göra i förhållande till kurderna. 

Att Turkiet kräver att vi inte bara ska släppa vapenembargo och terrorstämpla kurdiska PYG som befriade oss från IS, utan dessutom sända kurdiska journalister som flytt till Sverige från förtryck i Turkiet, är både pinsamt och skrämmande.

Erdogan verkar helt oberörd inför konsekvenserna av det han håller på att göra med sitt land. Turkiet höll en gång på att bli medlem i EU såsom en spirande demokrati. Idag är det mycket lite kvar av den illusionen. 
Sverige kommer inte och får inte under några omständigheter kränka människors fri- och rättigheter för att Turkiet så önskar. 

En samling journalister, konstnärer, debattörer och företrädare för organisationer skrev en debattartikel för ett par veckor sedan. I den sammanfattade vi våra krav: ”På inga villkor ska vi förhandla om det fria ordet. Stå upp för press- och yttrandefriheten! Stå upp för det kurdiska språket! Överlämna inte publicister som flytt förtrycket i Turkiet.”

Att det ens behöver sägas är plågsamt. Varje person som flytt sitt land undan förtryck måste kunna känna sig trygg i Sverige.

* * *

”Gränsen mellan journalistik och aktivism suddas ut när man vet att om Ryssland vinner kriget kommer vi att bli dödade.” Anton Semysjenko, redaktör på ukrainska nyhetssajten Babel sätter ord på en del av det svåra i att vara journalist. Blir man aktivist för att man är emot en angripare av ens land? För att man är för demokrati och emot diktatur? Eller för att man står upp för press- och yttrandefrihet varhelst i världen den är hotad?

Det är i arbetet för att hitta sanningen som vi inte ska vara aktivister. Vi måste leta på alla ställen för att skaffa en rättvisande bild av vad som har hänt. 

Problemet är ju inte att vi står upp för de mänskliga rättigheterna. Självklart gör vi det. Självklart är demokrati bättre än diktatur. 
I vår intervju säger Anton Semysjenko också ”sanningen måste fram. Om man döljer misstag som armén begått, eller övergrepp och brott, så kommer det att straffa sig i slutändan.”  

Exakt så: brister i samhället måste fram för att vi ska kunna göra det bättre. 

* * *

Våren då pandemin äntligen släppte sitt grepp blev inte den lätta härliga tid som vi trodde. Rysslands attack på Ukraina slog sönder hoppet om en fredligare värld. Demokratin är på allvar satt under press. 

Journalister hotas och kampen mot det fria ordet är nyckeln för de ickedemokratiska krafterna. 

Att i det läget idogt försvara våra ideal, genom att göra god journalistik och komma så nära sanningen det går, är det sätt på vilket vi kan möta attackerna bäst. Vi ska vara stolta över vårt yrke, över det vi skapar varje dag. 

Med en förhoppning om en god sommar, med stärkt yrkesstolthet!

STICK

TRÄFFA OSS I VISBY
Journalisten arrangerar två seminarier under politikerveckan i Almedalen.

Den 4 juli 15.00-15.45 diskuterar partiföreträdare vad som ska hända med public service efter valet.

Den 6 juli får vi ett seminarium om Utländsk påverkan på valet med bland annat tidigare journalisten Per Enerud från Myndigheten för psykologiskt försvar och Ola Svenonius från Försvarets forskningsinstitut, FOI.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Magnus Berg tors, 2022-06-16 15:40

Det var en fin samling floskler du sammanställt, Helena Giertta. Synd bara att du inte menar det du skriver.
Vore det så att sanningen vore önskvärd så hade du väl låtit sanningen få en plats bland flosklerna. Då hade du kunnat berätta om de viktiga pusselbitar - de vi behöver för att förstå hur vår värld fungerar, vilka maktstrukturer som styr m.m. - vi behöver får att i demokratisk andra göra rationella ställningstaganden.
Och värnade du demokratin hade du skrämts för att allt fler lokala beslut lyfts till allt högre globala nivåer och därmed allt längre bort från folkligt demokratiskt inflytande. Det är inte Nordiska notståndsrörelsens 2013 stycken väljare (vid valet 2018) som hotar demokratin, det är de dolda men icke hemliga makthavare som du aldrig nämner som gör det. Och du tiger och samtycker därmed till deras maktövertagande.
Så påstå inte att du gillar sanning och demokrati.

Inlagt av Monica Antonsson tis, 2022-06-21 20:38

Du har helt rätt Helena Gierta.

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies