Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Var stolt över att vara journalist

Sverige får inte under några omständigheter låta en odemokratisk nation, som brukar kallas världens största fängelse för journalister, diktera vad Sverige får eller inte får göra i förhållande till kurderna. 

Att Turkiet kräver att vi inte bara ska släppa vapenembargo och terrorstämpla kurdiska PYG som befriade oss från IS, utan dessutom sända kurdiska journalister som flytt till Sverige från förtryck i Turkiet, är både pinsamt och skrämmande.

Erdogan verkar helt oberörd inför konsekvenserna av det han håller på att göra med sitt land. Turkiet höll en gång på att bli medlem i EU såsom en spirande demokrati. Idag är det mycket lite kvar av den illusionen. 
Sverige kommer inte och får inte under några omständigheter kränka människors fri- och rättigheter för att Turkiet så önskar. 

En samling journalister, konstnärer, debattörer och företrädare för organisationer skrev en debattartikel för ett par veckor sedan. I den sammanfattade vi våra krav: ”På inga villkor ska vi förhandla om det fria ordet. Stå upp för press- och yttrandefriheten! Stå upp för det kurdiska språket! Överlämna inte publicister som flytt förtrycket i Turkiet.”

Att det ens behöver sägas är plågsamt. Varje person som flytt sitt land undan förtryck måste kunna känna sig trygg i Sverige.

* * *

”Gränsen mellan journalistik och aktivism suddas ut när man vet att om Ryssland vinner kriget kommer vi att bli dödade.” Anton Semysjenko, redaktör på ukrainska nyhetssajten Babel sätter ord på en del av det svåra i att vara journalist. Blir man aktivist för att man är emot en angripare av ens land? För att man är för demokrati och emot diktatur? Eller för att man står upp för press- och yttrandefrihet varhelst i världen den är hotad?

Det är i arbetet för att hitta sanningen som vi inte ska vara aktivister. Vi måste leta på alla ställen för att skaffa en rättvisande bild av vad som har hänt. 

Problemet är ju inte att vi står upp för de mänskliga rättigheterna. Självklart gör vi det. Självklart är demokrati bättre än diktatur. 
I vår intervju säger Anton Semysjenko också ”sanningen måste fram. Om man döljer misstag som armén begått, eller övergrepp och brott, så kommer det att straffa sig i slutändan.”  

Exakt så: brister i samhället måste fram för att vi ska kunna göra det bättre. 

* * *

Våren då pandemin äntligen släppte sitt grepp blev inte den lätta härliga tid som vi trodde. Rysslands attack på Ukraina slog sönder hoppet om en fredligare värld. Demokratin är på allvar satt under press. 

Journalister hotas och kampen mot det fria ordet är nyckeln för de ickedemokratiska krafterna. 

Att i det läget idogt försvara våra ideal, genom att göra god journalistik och komma så nära sanningen det går, är det sätt på vilket vi kan möta attackerna bäst. Vi ska vara stolta över vårt yrke, över det vi skapar varje dag. 

Med en förhoppning om en god sommar, med stärkt yrkesstolthet!

STICK

TRÄFFA OSS I VISBY
Journalisten arrangerar två seminarier under politikerveckan i Almedalen.

Den 4 juli 15.00-15.45 diskuterar partiföreträdare vad som ska hända med public service efter valet.

Den 6 juli får vi ett seminarium om Utländsk påverkan på valet med bland annat tidigare journalisten Per Enerud från Myndigheten för psykologiskt försvar och Ola Svenonius från Försvarets forskningsinstitut, FOI.

Fler avsnitt