Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Ett fel är ett fel

Ett fel är ett fel. Men Hanne Kjöller verkar tycka att fel också kan vara rätt.

I en debatt mellan Hanne Kjöller och Nils Hanson här på bokmässan diskuterades fel. Fel i Hanne Kjöllers bok En halv sanning är också en lögn och fel i Uppdrag granskning.

Det skulle ha kunnat vara en bra nyttig diskussion om journalistikens makt och hur man som enskild journalist måste ta ansvar för det man skriver.

I stället blev det en märklig diskussion, där den som gått hårdast ut med att journalister måste berätta sanningen, Hanne Kjöller, förminskade sina egna fel.

De senaste dagarna har flera felaktigheter i hennes bok tagits fram. Det handlar om felaktiga citat, rena faktafel och dragningar.

Men Hanne Kjöller väljer att tolka det som att hon har utmanat en kår som är van att få sista ordet. Som om det skulle på något sätt ta bort de fel hon gjort sig skyldig till.

Hanne Kjöller vidgår bara ett enda faktafel, det om att bostadsrätten var en hyresrätt. Visserligen var det felet allvarligt och tog bort grunden för just den delen av tesen om offerjournaslistik, men de andra påtalade bristerna är också viktiga.

Men i stället för att erkänna felen hänvisar Hanne Kjöller till "Men det var bara två meningar" och "det står bara fem sidor".

Allt det som Hanne Kjöller hade velat uppnå med boken hade uppnåts i alla dessa diskussioner om hon medgett bokens brister. Nu krymper den väsentliga diskussionen i stället ihop till detaljerade faktafel. Det är synd.

Fler videos
Fler avsnitt