Krönika

Henrik Brandão Jönsson Frilansjournalist
skicka e-post rss

Mediernas besatthet av USA

8 oktober, 2012

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Få länder lägger så mycket tid och utrymme på utrikesjournalistik som svenska medier. För att ge plats åt utrikesmaterialet kan de stora dagstidningarna till och med lyfta inrikesnyheter. Det händer inte heller enbart vid jordbävningar och flygolyckor utan kan gälla vid politiska skiftningar eller vanliga val. Det gör svenska mediekonsumenter till några av världens mest bortskämda.

Men var fjärde höst inträffar något som får omdömet att gå över styr. Vi korrar som bevakar andra världsdelar har vant oss vid det och passar på att ta semester, skriva på en bok eller läsa in en kurs på universitetet. För vi vet att vår del av världen kommer inte tillbaka förrän när hösten är över. Då sänder våra respektive redaktörer ut ett gruppmejl och vill ha in reaktioner på resultatet i det amerikanska presidentvalet.

Det märkliga är att i takt med att USAs makt i världen minskat så har redaktionerna i Stockholm trappat upp bevakningen. I år tog DN priset när tidningen, mer än en månad före valet, bjöd sina läsare på 27 sidors söndagsläsning om det amerikanska presidentvalet. Inte ens Palmemordet, Estoniakatastrofen eller Utøya har fått ett sådant utrymme.

Att Irland, Danmark och Polen är USA-fixerade nationer har sina historiska förklaringar. USA räddade den irländska republiken undan svält, Danmarks Natomedlemskap gjorde att landet kunde fortsätta att vara kaxigt och den amerikanska friheten blev en dröm för miljontals polacker under kommuniståren. Men inte någon av deras största dagstidningar skulle ens drömma om att göra 27 sidor inför presidentvalet. Varför kan det ske i Sverige?

För några år sedan hade jag en mejlväxling med en av redaktörerna på tidningen Omvärlden. Han efterlyste mer material från Sydamerika och bad mig att komma med förslag eftersom han själv inte hade koll på kontinenten. »Jag åker bara till USA hela tiden, ett land jag är hjälplöst besatt av som alla andra Stockholmsjournalister«, skrev han. Kan det vara så att Dagens Nyheters redaktion också är hjälplöst besatt av USA och förväxlade sitt dagstidningsarbete med att ge ut ett fanzine? Knappast. På DN jobbar några av landets bästa journalister.

Jag tror i stället att det överdrivna intresset bottnar i samma mekanism som hos en bestseller. Ju fler som läser boken, desto fler som köper den. Eftersom de svenska journalisterna som skriver om USA ofta är väldigt duktiga väcker det en vilja hos andra att berätta mer. Det leder till att svenskar förmodligen är det folk i världen som är mest insatt i årets amerikanska presidentval, kanske till och med mer än många av väljarna. Nackdelen är att svensken fortfarande inte kan namnet på en kinesisk provins, vet vem som är Indiens president eller kan peka ut Brasiliens huvudstad på en karta.

Det vill säga, de växande stormakterna som allt mer påverkar vår värld kan vi inte det minsta om medan vi i detalj kan redogöra för mormonkyrkans inflytande i det amerikanska presidentvalet.

För några veckor sedan hade Svenska Dagbladet en quiz som hette ”Vad kan du om USA:s 80-tal?” och fick nästan in tvåtusen svar. Jag tänkte: vilka andra länder skulle läsarna kunna svara på 80-talsfrågor om? Jag kom bara på England, Danmark och Norge.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Björn Djurberg tis, 2012-10-09 11:12

Den 6 november är det val i USA. Den 8 november inleder kommunistpartiet i Kina sin 18:e partikongress och inleder vad som är världens största maktskifte (Kinas kommunistparti har 82 miljoner medlemmar). Jag skulle tippa på att Kinas politik just nu har betydligt större inverkan på Sverige än vad USA:s har. Medieutrymmet lämnar dock annat att önska.
- Björn Djurberg, frilansjournalist Kina

Inlagt av Thomas Åkerblom tors, 2012-10-11 21:41

Från, och i, vilket land är det "enklast" att finna grundmaterial för politiska (och även andra) skribenter?

Inlagt av Tigran Feiler fre, 2012-10-19 17:14

Jag håller verkligen med om att svensk medias USA-fokus är iögonfallande och att andra delar av världen därför hamnar i skymundan. Men att svenska medier skulle lägga mycket utrymme på utrikesjournalistik tror jag är en myt. Under flygresor till Sverige har jag under de senaste åren roat mig med att jämföra utrikesbevakningen i de spansk-, engelsk- och svenskspråkiga tidningar som delas ut under de olika flygsträckorna. Slutresultatet räknat i antal utrikessidor brukar hamna någonstans i storleksordningen 18-3 till de svenska tidningarnas nackdel.

Inlagt av Dennis Nilsson sön, 2012-10-21 01:08

Varför läsa/lyssna/titta på s.k "analyser" gjorda i ankdammen här hemma?

När det finns Internet, sådant som Daily News Show med Jon Stewart, där han hade president Obama på besök den 18:e. Obama fick bl.a frågan om USA:s FRA-lag.

Likaså finns det ett otal talkradiostationer med intressanta och kunniga programledare, som ex-vis AM950 i Minneapolis. Lyssna gärna här; stream.airamericaminnesota.com port 8000

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies