Krönika

Malin Crona Reporter, Arbetsvärlden
skicka e-post rss

”Citatkoll, var god dröj”

9 oktober, 2017

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Upsala Nya Tidning har slutat mejla citat till kommunen. Det är bra att någon markerar mot missuppfattningen att alla alltid har rätt att läsa och ändra sina citat före publicering.

Häromdagen fick jag ett mejl.

”Har du ministerns citat också?”

Jag blir så paff att jag först inte svarar. Jag har intervjuat en av våra ministrar i en fråga där hon är ytterst ansvarig och nu frågar hennes pressekreterare om citaten.

Det handlar inte om någon känslig fråga till henne som privatperson, det finns inga tekniska eller vetenskapliga frågor där jag skulle ha kunnat missuppfatta.

Ministern har inte bett att få se citaten själv och texten är redan publicerad på nätet. När pressekreteraren upptäcker det återkommer han och säger att han inte har några synpunkter på citaten. Det borde han inte ha eftersom jag har citerat ministern ordagrant.

Däremot vill han lägga till en sak i en av de frågor jag ställt. I efterhand. Han vill att det ska stå att jag har ställt en fråga om att regeringen vill stärka förnybara investeringar. Jag tackar för synpunkten, men svarar att jag faktiskt inte ställt frågan så och för mig är det viktigt att det blir korrekt.

För jag tänker att det måste vara det som är hela syftet med en citatkoll.

Medietränarnas råd att man alltid ska be att få läsa sina citat före publicering kan vara bra för den som är ovan vid medier. Men det är ett ofog när offentligt anställda uppmanas ställa sådana krav, inte bara för att faktagranska citaten själva, utan dessutom låta citaten gå på remiss till någon press- eller kommunikationsavdelning.

I Uppsala har det gått så långt att publiceringar fördröjs eftersom de kommunanställdas citat först ska mejlas vidare till pressavdelningen för att därifrån godkännas eller ändras.

Nu har UNT satt ned foten. De har slutat mejla citat till kommunen för att i stället ringa och läsa upp dem för den tjänsteman som uttalat sig.

Det är bra att UNT markerar och fler borde göra likadant.

Jag tycker att vi till och med kan gå längre än så för att stoppa makthavare och andra som försöker diktera villkoren för det redaktionella arbetet.

Det är ingen självklar rättighet att få läsa sina citat före publicering. Ibland kan det vara praktiskt och stundtals nödvändigt att stämma av att man uppfattat allting rätt och när vi har att göra med ovana intervjupersoner eller känsliga publiceringar ska vi självklart skapa all trygghet vi kan. Men vi bör inte slentrianmässigt gå med på att skicka citat för förhandsgranskning utan att ifrågasätta varför vi ska göra det i just det här enskilda fallet.

I yrkesreglerna för press, radio och TV står det att vi ska

”Tillmötesgå rimliga önskemål från intervjuade personer om att i förväg få veta hur och var deras uttalanden återges.”

Det är långt ifrån samma sak som att ministerns pressekreterare eller kommunens kommunikationsavdelning ska ha rätt att i efterhand hitta på vad som sades i intervjun.

Hur gör du? Kommentera gärna artikeln här, eller på Journalistens Facebooksida.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.

Inlagt av Erik Boman tis, 2017-10-10 14:41

Hej Malin!
Du verkar inte ha läst hela artikeln i tidningen Journalisten. Som framgick av intervjun med mig i slutet finns det inga regler eller rutiner i Uppsala kommun om att alla citat måste visas upp eller godkännas av kommunikationsavdelningen. Jag tycker det är tråkigt att du sprider den missuppfattningen.

Ja, vi uppmanar chefer och medarbetare att be att få läsa sina citat. Det tycker jag är ett bra råd som förebygger många felaktigheter och bidrar till ökat förtroende både för kommunen och för medierna. Vi kommunikatörer finns där med råd och stöd för medarbetare som önskar det, men vi respekterar alla medarbetares rätt att fritt använda sin yttrandefrihet.
Mitt första råd (som före detta journalist) är att alltid respektera journalisternas pressade arbetsvillkor och tidspress.
/Erik Boman, presschef i Uppsala kommun

Inlagt av Myndighetspersonen mån, 2017-10-16 19:07

Ehh ja, eller så kanske citaten behöver kontrolleras för att den intervjuade ska få en möjlighet att förvissa sig om att inte i-n-t-e-r-v-j-u-a-r-e-n fått saker och ting om bakfoten, vilket inte alls är ovanligt när intervjuobjektet är sakkunnig och intervjuaren lekman. Inte heller kan man bortse från risken att intervjuaren har för avsikt att återge ett nominellt riktigt citat i ett vilseledande eller tillspetsat syfte, vilket ju faktiskt, de facto, innebär en förvanskning av det intervjupersonen har att säga. Nog är kravet på att få kontrollera sina citat fortfarande berättigat alltid!

Inlagt av Malin Crona fre, 2017-10-20 10:04

Hej Erik!
Vad roligt att du läst min krönika. Det framgår ganska tydligt av artikeln i Journalisten att de anställda på kommunen upplever att de ska stämma av med kommunikationsavdelningen. Jag möts också av den här reaktionen från många andra offentliganställda, att de ska prata med pressansvariga eller kommunikationsavdelningen om de blir kontaktade av media och det är inte ovanligt att tjänstemännen har fått höra av pressavdelningen att de har rätt att läsa sina citat före publicering och ska be om det.
Det är jättebra att du säger till Journalisten att det inte finns några sådana regler eller rutiner hos er och jag hoppas också att den informationen sprids internt hos er så inte era tjänstemän känner sig osäkra på vad som gäller.

Inlagt av Malin Crona fre, 2017-10-20 10:07

Som jag skriver i krönikan kan en citatkoll absolut fylla ett syfte om det handlar om att det ska bli korrekt eller för att stämma av fakta. Men jag upplever att det allt oftare ses som en rättighet att få läsa citat före publicering och när det gäller journalistiska texter finns det inte någon sådan absolut rätt utan det är en bedömning som måste göras från fall till fall. När det gäller citat som ska användas i marknadskommunikation gäller förstås helt andra förutsättningar.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies