Gå direkt till textinnehållet

Vi är färre, men inte arbetsuppgifterna – vad gör vi?

fråga förbundet Vi har blivit färre på redaktionen efter ett sparpaket. Nyhetschefen säger att vi ska producera mindre och inte stressa upp oss. Men i själva verket gör vi lika mycket som innan. Inget har plockats bort. Stämningen är usel. Vad ska vi göra? Helst innan någon går in i väggen.

Skyddsombudet på arbetsplatsen har de verktyg som behövs för att få arbetsgivaren att agera. Arbetsmiljölagen ställer krav på arbetsgivaren att löpande och systematiskt undersöka om det finns risker i arbetsmiljön.

Om eventuella risker identifieras, exempelvis hög arbetsbelastning, ska arbetsgivaren ta fram en handlingsplan med åtgärder för att undanröja risken att någon i verksamheten drabbas av ohälsa.

Det här arbetet ska göras i samverkan med skyddsombudet. Om företaget struntar i att agera kan skyddsombudet med lagstöd göra en formell framställan till chefen med krav på åtgärder och i förlängningen kan Arbetsmiljöverket involveras.

Även den lokala journalistklubben kan diskutera med chefen vilka åtgärder som kan behövas för att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen.

Journalistklubben kan i sin tur samarbeta med skyddsombudet. Saknas skyddsombud på arbetsplatsen kan de anställda utse en person som får rollen. Kontakta Journalistförbundets rådgivning så kan ni få stöd.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.