Gå direkt till textinnehållet

Visselblåsarsystem i statliga verk ger inte anonymitet

Försvarets Materielverk (FMV) är den senaste myndigheten som introduerat en visselblåsarfunktion.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

”Du kan välja att vara anonym genom att inte uppge namn och kontaktinformation i din anmälan” heter det i myndighetens beskrivning. Uppgiftslämnare ska känna sig trygga enligt generaldirektören Lena Erixon.

Anmälningar mot korruption ska innan den når myndigheten passera ett privat företag, Interaktiv Säkerhet, som ska anonymisera anmälningarna. Företaget deklarerar att meddelarfrihet gäller för uppgifterna.

Beskrivningen är vilseledande och löftena en chimär. Myndigheten må ha de bästa intentioner men visselblåsarfunktionen framstår som rena blåsningen. Förlorare är uppgiftslämnarna och insynsintresset.

Annons Annons

Den som lämnar uppgifter via visselblåsarfunktionen är inte garanterad anonymitet. Det är fritt fram för myndigheterna att, baserat på de uppgifter som de får från Interaktiv Säkerhet, efterforska vem som lämnat uppgifterna. Myndigheten har också rätt att vidta arbetsrättsliga åtgärder mot den som lämnat uppgifterna. Efterforskningsförbudet och förbudet mot repressalier gäller bara när uppgifter lämnas för offentliggörande i massmedier.

Men det är värre än så.

Anmälningar till Interaktiv Säkerhet är att betrakta som allmänna handlingar. Var och en har rätt att ta del av uppgifterna och något generellt stöd i Offentlighets- och sekretesslagen för att hemlighålla vem som gjort en anmälan finns inte, vilket bekräftats av ett JO-beslut.

I stället för att bygga upp ihåliga system borde myndigheterna värna det regelverk som är grundlagsreglerat och ta itu med chefer som av okunnighet eller medvetet jagar och bestraffar läckor. Exemp­len har varit förfärande många på senare år.

Försäkringskassans säkerhetsdirektör Torgny Collin försökte ta reda på vem som tipsat Expressen om det jäv som förekom på chefsnivå. Säkerhetsdirektören kan vara glad om han slipper åtal för tjänstefel. Men skarp kritik är i varje fall att vänta från JK.

Hade avslöjandet om jäv kommit via ett visselblåsarsystem som Försäkringskassans hade JK inte kunnat ingripa. Och det är värre än så. Säkerhetsdirektören hade då sannolikt kunnat få källan serverade på silverfat från Interaktiv Säkerhet.

Visselblåsarsystem kan säkerligen göra nytta inom det privata näringslivet men på våra myndigheter hör den inte hemma. Få uppgifter framstår i dag som lika viktiga och akuta för svenska journalister och publicister som att rena grundlagsboet från denna gökunge.
                                                                                           Nils Funcke
 

Fler avsnitt
Fler videos