Gå direkt till textinnehållet

Vi står här för Gui Minhais skull – men också för vår skull

Nerikes Allehandas politiske redaktör Lars Ströman om demonstrationerna utanför Kinas ambassad.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det har skett en störning utanför Kinas ambassad. Det läste jag på ambassadens hemsida. Störningen var just en av demonstrationerna för Gui Minhai. Diktaturen uttalar att det är en störning när människor i Sverige utnyttjar sin grundlagsfästa rätt att demonstrera.

Vid två tillfällen har det hållits demonstrationer utanför min egen tidning, Nerikes Allehanda. Och det är väl bara att medge att båda demonstrationerna hade att göra med vad jag själv hade skrivit. Jag kanske inte delar demonstranternas uppfattning i varje detalj. Men någon störning var det inte. Det var en integrerad del i det demokratiska systemet.

Gui Minhai utgick sannolikt från att han var skyddad av de fri- och rättigheter som fanns i lag i Hongkong. Efter kidnappningen av Gui Minhai har dessa rättigheter kuvats. Och nu mullrar Kina hotfullt mot demokratin Taiwan.

Men det är värre än så, mina vänner. Kina vill partiellt bygga ut sin diktatur till att gälla även Sverige och andra EU-länder. Hotfulla mejl skickas till tidningsredaktioner. Jag har fått flera sådana mejl. I det senaste mejlet hotar kärnvapenmakten Kinas representanter att ta till ”alla nödvändiga åtgärder” för att få tyst på mig som skribent. ”Alla nödvändiga åtgärder”. Fundera över det ett ögonblick …

Det där är ju så absurt att det nästan blir löjligt. Men underskatta inte Kinas förmåga. Medan vi i Sverige i bästa fall tänker i fyraåriga mandatperioder har Kinas ledare ett perspektiv på 20-30 år eller ännu längre. Och det kan räcka med att Kina antyder maktmedel, för att någon ska ge vika.

49-årige Roy Jones fick jobb på hotellkedjan Mariott i USA. Han fick minimilön för att vara en av många som skötte hotellkedjan sociala medier. Grupperingen Tibets vänner skrev en uppmuntrande kommentar om att Mariott nämnde Tibet och Taiwan som länder. Det är lite osäkert vem det var. Men möjligen var det Roy Jones som klickade på en gilla-knapp till den kommentaren. Han fick omedelbart sparken från sitt jobb. Mariott har 300 hotell i Kina.

Låt det inte råda någon tvekan. Kinas kommunistiska parti vill ha ett finger med i spelet även över Geely som äger Volvo Cars. På kinesiska företag ska det finnas en kommunistisk particell.

Så vi står här för att kräva Gui Minhais frigivning, för att han ska få leva ett fritt liv och återförenas med sina nära och kära. Men det gäller också Hongkongs frihet, Taiwans frihet. Och till slut även vår egen frihet. För Gui Minhais skull – men också för vår. Det är det som är solidaritet.

Lars Ströman
politisk redaktör, Nerikes Allehanda

Fler avsnitt