Gå direkt till textinnehållet

Upp med det osunda på bordet – det kan bara bli bättre

Om det stämmer att det finns människor som har upplevt en sexistisk kultur på SVT är det superviktigt att det kommer fram. Upp med det osunda på bordet, så att vi kan agera.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Nils Hanson, en av våra bästa grävande journalister och även före detta ansvarig utgivare på Uppdrag granskning, brukar säga något väldigt klokt. Han pratar om att företag och institutioner som utsätts för granskning av programmet borde vara tacksamma. Han är krass men klarsynt: ”Ni får en gratis genomlysning av ert företag, och nu kan det bara bli bättre!”

Jag har själv jobbat som kommunikatör i otaliga mediedrev och vet mycket väl att tacksamhet inte är känslan som dominerar… Snarare frustration, ibland rädsla, och ibland, i de värsta fallen, känslan av att vara maktlös. Men jag vet också att alla de känslorna blåser över och att andra, mycket mer grundläggande rörelser sätts igång. För i de allra flesta fall (inte i alla) så pekar granskningen på en faktiskt och konkret svaghet hos ens eget företag eller institution som man själv inte har upptäckt, eller som man inte orkar se och ta itu med. Och då fungerar granskningen, hur smärtsam den än kan upplevas där i stunden, som en sorts katarsis, en rening, som i förlängningen gör att ditt företag, och varumärke kommer ut starkare, ärligare, bättre i det långa loppet.

Se bara på Dramaten. Det är jobbigt att vara i Dramatens ledning just nu. SVT-dokumentären Älska mig för den jag är har satt fundamenten i gungning. Men det var bara gnistan. Under ytan fanns berättelser, tankar och känslor som behövde komma fram. Och trots att det smärtar, så är jag övertygad om att Dramaten kommer gå ur detta som en bättre teater för publiken och som en långt bättre arbetsplats för medarbetarna.

Detsamma gäller på min egen arbetsplats SVT. Saker gror, nu senast om tillfälliga anställningar. Det är inte kul när uppropen staplas på varandra, med den ena mer namnkunniga personen än den andra. Men saker och ting behöver komma upp till ytan, frågor behöver redas ut, och förväntningar klargöras. 

I dagarna har jag sett uppgifter i sociala medier om att vi skulle ha en sexistisk kultur på SVT. Har vi det? Jag upplever inte att vi har en sådan kultur. Vi har till exempel en väldigt bra balans mellan manliga och kvinnliga chefer. Men självklart finns enskilda exempel på oschysst beteende. Vår medarbetarenkät visar på att åtta procent av våra medarbetare upplevt kränkande beteenden (obs att detta inte enbart handlar om sexism utan innefattar mobbning, diskriminering eller sexuella trakasserier) på jobbet under 2018. Det är inte bra. SVT ska vara en trygg arbetsplats för alla.

Jag är hög chef, jag försöker att förstå alla delar av verksamheten, men ser inte allt som händer på SVT. Vi utreder alla fall vi får kännedom om. Jag skrev om detta under förra hösten när Metoo pågick som mest intensivt. Så om det stämmer, att det finns människor som har upplevt en sexistisk kultur på SVT, då är det ju superviktigt att det kommer fram. Upp med det osunda på bordet, så att vi kan agera.

Vi kan inte, och ska inte, agera på anonyma berättelser. Vi vill sortera på ett sakligt och metodiskt sätt. Vi städade ordentligt under hösten 2017, och vi var tydliga med att det arbetet fortsätter jämt.

Om vi nu får extra hjälp av en gratis genomlysning så tar jag ett djupt andetag.

Och känner tacksamhet.

Så, om du jobbar/har jobbat på SVT (spelar ingen roll hur länge sedan) och du bär något inom dig och vill berätta. Hör av dig.

sabina.rasiwala@svt.se

                      Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör SVT

Fler avsnitt
Fler videos