Gå direkt till textinnehållet

”Unionen-klubbarna inom public service har gett upp”

Journalistförbundets klubbar på Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion vill minska det ständiga dribblandet med anställnings- och uppdragsformer på våra företag. Staplandet av visstidsanställningar på varandra måste bort. Det ska inte vara möjligt att kringgå lagen om anställningsskydd och neka visstidsanställda företrädesrätt eller fast jobb. Det skapar en ökad otrygghet för medarbetarna som går ut över arbetsmiljön och leder till personlig stress och press.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det är därför beklagligt att vår TCO-kollega Unionen på public service-området har tecknat ett avtal som ökar möjligheten att fortsätta dribblandet. Ett avtal där det är fritt fram att stapla visstidsanställningar på varandra i upp till tio år.

Avtalet undergräver det gemensamma fackliga arbetet med att skapa trygghet för våra medlemmar. Det självklara vore att fackförbunden tillsammans strävar mot hitta ett effektivt skydd mot missbruk av upprepade visstidsanställningar.

Det är tydligt för oss att Unionen-klubbarna inom public service har gett upp. I stället för att motverka otrygghet så skrivs avtal som välkomnar otrygga anställningar med öppna armar. Och de verkar stå mycket ensamma i sitt vägval.

Annons Annons

På politisk nivå har EU-kommissionen kritiserat Sverige för att LAS-reglerna strider mot EU:s direktiv eftersom de möjliggör en oändlig kedja av tillfälliga anställningar. Detta har kritiserats starkt av TCO som har föreslagit en övre sammanlagd tidsgräns på tre år, sedan ska man ha rätt till en tillsvidareanställning.

”Att 65 000 människor har arbetat mer än fem år hos samma arbetsgivare på olika korta anställningar visar att visstidsanställningar missbrukas. Det vill vi förhindra.” (Pressmeddelande TCO, 16 juli 2013: http://www.tco.se/Aktuellt/Pressmeddelande/pres2013/TCO-Statistik-bevisar-missbruk-av-visstidsanstallningar/)

Vem tjänar på otrygga jobb? Frågan ställdes av journalistklubbarna inom public service och Nyhetsbolaget/TV4 för drygt ett år sedan. Svaret då var att ingen gör det – inte medarbetarna, inte arbetsgivarna, inte publiken. Men i dag är svaret delvis ett annat. Nu hävdar Unionen att deras medlemmar tjänar på otrygga jobb. Att vara visstidsanställd i upp till tio år är inget problem för Unionen. Det gör att även vår ursprungliga fråga måste omformuleras: Vem tjänar på ännu fler otrygga jobb?

Det som gör Unionens vägval mot ökad otrygghet ännu mer oförståeligt är att Journalistklubbarnas fackliga arbete har haft effekt. Genom en konstruktiv dialog med arbetsgivarna har det tagits flera steg mot att minska otryggheten för våra kollegor.

Exempelvis valde SVT att under 2013 tillsvidareanställa totalt 100 personer. Och Sveriges Radios ledning har nyligen beslutat om en ny bemanningsstrategi med inriktning på att minska både andelen och omsättningen av visstidsanställningar.

Det finns såklart mer att göra. Vi är inte nöjda med hur det ser ut på våra arbetsplatser.

Journalistklubbarna på Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion kommer att fortsätta kämpa för att våra medlemmar ska ha trygga anställningar och goda arbetsvillkor. Vi kommer att fortsätta motverka utlasning genom att hela tiden begära förhandling och syna motiven för att en visstidsanställd inte erbjuds företrädesrätt eller fast anställning. Vi kommer att fortsätta förhandla fram kollektivavtal som syftar till att begränsa användandet av otrygga anställningar.

Journalistförbundets klubbar inom public service har inte gett upp. Och vi kommer aldrig att ge upp. För vem tjänar på ännu fler otrygga jobb?

Ulrika Hyllert, Journalistklubben vid Sveriges Radio
Petteri Karttunen, Journalistklubben vid Sveriges Television
Johanna Hultman, Journalistklubben på Utbildningsradion

Fler avsnitt
Fler videos