”Unionen-klubbarna inom public service har gett upp”

28 mars, 2014

Journalistförbundets klubbar på Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion vill minska det ständiga dribblandet med anställnings- och uppdragsformer på våra företag. Staplandet av visstidsanställningar på varandra måste bort. Det ska inte vara möjligt att kringgå lagen om anställningsskydd och neka visstidsanställda företrädesrätt eller fast jobb. Det skapar en ökad otrygghet för medarbetarna som går ut över arbetsmiljön och leder till personlig stress och press.

Det är därför beklagligt att vår TCO-kollega Unionen på public service-området har tecknat ett avtal som ökar möjligheten att fortsätta dribblandet. Ett avtal där det är fritt fram att stapla visstidsanställningar på varandra i upp till tio år.

Avtalet undergräver det gemensamma fackliga arbetet med att skapa trygghet för våra medlemmar. Det självklara vore att fackförbunden tillsammans strävar mot hitta ett effektivt skydd mot missbruk av upprepade visstidsanställningar.

Det är tydligt för oss att Unionen-klubbarna inom public service har gett upp. I stället för att motverka otrygghet så skrivs avtal som välkomnar otrygga anställningar med öppna armar. Och de verkar stå mycket ensamma i sitt vägval.

På politisk nivå har EU-kommissionen kritiserat Sverige för att LAS-reglerna strider mot EU:s direktiv eftersom de möjliggör en oändlig kedja av tillfälliga anställningar. Detta har kritiserats starkt av TCO som har föreslagit en övre sammanlagd tidsgräns på tre år, sedan ska man ha rätt till en tillsvidareanställning.

”Att 65 000 människor har arbetat mer än fem år hos samma arbetsgivare på olika korta anställningar visar att visstidsanställningar missbrukas. Det vill vi förhindra.” (Pressmeddelande TCO, 16 juli 2013: http://www.tco.se/Aktuellt/Pressmeddelande/pres2013/TCO-Statistik-bevisar-missbruk-av-visstidsanstallningar/)

Vem tjänar på otrygga jobb? Frågan ställdes av journalistklubbarna inom public service och Nyhetsbolaget/TV4 för drygt ett år sedan. Svaret då var att ingen gör det – inte medarbetarna, inte arbetsgivarna, inte publiken. Men i dag är svaret delvis ett annat. Nu hävdar Unionen att deras medlemmar tjänar på otrygga jobb. Att vara visstidsanställd i upp till tio år är inget problem för Unionen. Det gör att även vår ursprungliga fråga måste omformuleras: Vem tjänar på ännu fler otrygga jobb?

Det som gör Unionens vägval mot ökad otrygghet ännu mer oförståeligt är att Journalistklubbarnas fackliga arbete har haft effekt. Genom en konstruktiv dialog med arbetsgivarna har det tagits flera steg mot att minska otryggheten för våra kollegor.

Exempelvis valde SVT att under 2013 tillsvidareanställa totalt 100 personer. Och Sveriges Radios ledning har nyligen beslutat om en ny bemanningsstrategi med inriktning på att minska både andelen och omsättningen av visstidsanställningar.

Det finns såklart mer att göra. Vi är inte nöjda med hur det ser ut på våra arbetsplatser.

Journalistklubbarna på Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion kommer att fortsätta kämpa för att våra medlemmar ska ha trygga anställningar och goda arbetsvillkor. Vi kommer att fortsätta motverka utlasning genom att hela tiden begära förhandling och syna motiven för att en visstidsanställd inte erbjuds företrädesrätt eller fast anställning. Vi kommer att fortsätta förhandla fram kollektivavtal som syftar till att begränsa användandet av otrygga anställningar.

Journalistförbundets klubbar inom public service har inte gett upp. Och vi kommer aldrig att ge upp. För vem tjänar på ännu fler otrygga jobb?

Ulrika Hyllert, Journalistklubben vid Sveriges Radio
Petteri Karttunen, Journalistklubben vid Sveriges Television
Johanna Hultman, Journalistklubben på Utbildningsradion

Kommentarer

Det finns 5 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Rino Rotevatn fre, 2014-03-28 16:16

Väl rutet!

Inlagt av Gun Karlsson fre, 2014-03-28 16:46

Programanställningen är en anställningsform som endast medarbetare med speciell kompetens kan gå på som berikar programinnehållet.

Jag läser att Journalistförbundets medlemmar som är nyhetsreportrar går på programanställning.

Det är märkligt eftersom det inte är i nyhetsverksamheten anställningsformen ska tillämpas, såvida de inte finns på en redaktion där de arbetar med fördjupande inslag som kräver specialistkompetens. Men det är inte vår sak att tala om hur de ska bevaka sitt avtal.

Det jag tycker bör komma fram är att möjligheten till stapling av olika typer av anställningar har funnits även tidigare.

Det vi har gjort är att göra det möjligt att slippa utlasningen och istället få en tryggare anställning under längre tid. Helt i linje med vad våra medlemmar önskar.
Men självklart ser vi i Unionen att de helst skulle vara tillsvidareanställda.

Det finns medarbetare som har jobbat i 10-15 år utan att få en tillsvidareanställning redan innan vårt avtal förändrades.

Innan programanställningen fanns under många år ett liknande avtal utan företrädesrätt och helt utan tidsbegränsning. Det hette Mångfaldsanställning.
Den person som är mest känd som Mr Mångfald är Ulf Elving som gick på det avtalet på radion i åratal. Vet inte exakt hur länge men det sägs att det var 20 år.

Gun Karlsson
Ordförande
Fackklubben Unionen vid Sveriges Television

Inlagt av Ola Gäverth fre, 2014-03-28 17:22

All heder till Unionen på radion som vågar erkänna att detta inte är deras vilja. Unionen på SVT är pinsamma när de inte förstår vad de ställt till med. P.I.N.S.A.M.M.A.

Ola Gäverth, tidigare klubbordf. Journalistklubben Sveriges Radio

Inlagt av Petteri Karttunen fre, 2014-03-28 18:05

Om det är som du säger Gun, att ni har medlemmar som arbetat 10-15 år utan att ha fått rätt till en tillsvidareanställning, så kunde det vara klokare enligt mig att öka möjligheterna för dessa medlemmar i Unionen att få ett fast jobb. Inte se till att de med ert goda minne måste arbeta ytterligare några år med en stapling av olika kontrakt och #otryggajobb.

Vill även påpeka att Unioen idag har medlemmar på programanställning som arbetar med nyheter. Ni kanske borde ha kollat upp eller säkrat upp detta innan ni skrev under ert kollektivavtal.

Inlagt av Gun Karlsson mån, 2014-03-31 11:38

Petteri, det är inte bara våra medlemmar som har gått på många olika anställningar i åratal. Vårt gemensamma problem är att personerna inte vill driva en anställningstvist mot företaget. De tror att de riskerar att inte få en anställning igen om de driver frågan tillsammans med facket.

Ja, vi vet att vi har medlemmar med specialistkompetens, även inom nyheterna.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies