Sexig – och granskande
"Allmännyttan. Hur sexigt är det som journalistiskt ämne? Ord som allmänintresset och allmännyttan används alltmer sällan i samband med bostadsjournalistiken. Av reportage om boendets sociala och politiska faktorer syns numera föga." Så skrev Journalisten (14/10) om bostadsjournalistik.
Vi blev väldigt glada när vi såg att Journalisten riktade sina blickar mot bostadsjournalistiken. Bostadspolitiken är definitivt ett av de mest intressanta politikområdena – det berör många och i hög grad, men är ändå föga uppmärksammat.
Det handlar om stora pengar, både för staten, kommunerna, näringslivet och det enskilda hushållet. Det handlar om avgörande mänskligt behov av skydd, värme och integritet. Det handlar om stadsbyggnad, samhällsutveckling och arkitektur. Därtill har bostadspolitiken avgörande betydelse för integration och andra sociala frågor.
Hur folk bor är helt enkelt av avgörande betydelse för hur deras liv gestaltar sig. En del gör sitt livs klipp. Andra går i personlig konkurs för att de inte klarar sina lån. Åter andra (cirka tre miljoner personer) bor i hyresrätt och tjänar inget alls på sitt boende – men tar inte heller stora risker.
Det här har tidningen Bofast intresserat sig för i över 25 år. Vårt främsta fokus ligger just på allmännyttan och hyresrätten. Inte teppanyakihällar. Och den allmännyttan granskar vi dessutom både kritiskt och ingående – trots att vi är små och organisationsägda.
Därför förvånades vi över att vi inte alls var nämnda i Journalistens artiklar. Inte heller i den översikt över 17 bostadstidningar som avslutade temat – trots att det var just journalistik kring allmännyttan som efterlystes. (Visserligen infördes på vår uppmaning en kort bisats om vår existens i ett senare nummer av Journalisten, men det kan ju ha undgått en och annan läsare.)
Kanske finns det fortfarande någon som efterlyser seriösa artiklar om allmännyttan? I så fall behöver ni inte längre leta förgäves.
Vi finns. Och vi tycker vårt ämne är hur viktigt och sexigt som helst.
Helene Ahlberg & Anita Snis
Tidningen Bofast
SVAR: Även om vi i texten gjorde en reservation för att vår lista inte var komplett är det förstås synd att jag inte lyckades få med Bofast. Jag besökte tre olika välsorterade ställen för tidningar, och köpte alla tidskrifter med relation till bostaden. De som inte fanns till försäljning i butikerna hamnade därför tyvärr utanför vår översikt av marknaden. Jag hoppas att Bofasts bevakning kommer att få genomslag även i dagspressen framöver.
Paul Frigyes