Gå direkt till textinnehållet

Så lurades mediekåren

Lögner, medietrix och effektiv PR. På ett år har Försvarsmakten manipulerat stora delar av svenska medier vid minst fyra tillfällen. (RÄTTAD)

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

1. Torsdagskvällen den 23 september 18:55 publicerade Försvarsmakten ett pressmeddelande med rubriken ”Utom allt rimligt tvivel”. I första stycket slår myndigheten fast att ”svenskt inre vatten kränktes i Stockholms skärgård i oktober 2014”. Man skriver också att det är samma bedömning som gjordes förra hösten.

Men vad är själva nyheten? Den smygs in i ett stycke mot slutet. Där står att ”Den observation som i höstas hade den högsta konfidensgraden har omvärderats. Här har det tillkommit ny information som gör att just denna observation har en annan förklaring”.

Den ”avgörande observation” som tidigare ÖB Sverker Göranson pratat om och som gjordes av försvarets sensorer, var den enda observation som hade den högsta konfidensgraden, vilket är samma sak som att man i princip kan ta på ubåten. Men sensorerna hade alltså fel.

Annons Annons

Pressmeddelandet publicerades en torsdag. Enligt en stor svensk PR-byrå är torsdagar bästa dagen för maximal effekt för att publiceras i flest medier.

Ett annat klassiskt PR-råd när man har en negativ nyhet: Vinkla pressmeddelandet på något helt annat och smyg in erkännandet långt ned. Publicera sedan på kvällen. Sjutiden är perfekt. Då hinner dagstidningarna precis med att publicera en kort text, man får med ”nyheten” i Rapport och få reportrar hinner granska.

Strategin var framgångsrik. De flesta rubrikerna dagen efter handlade enbart om att Sverige kränkts av ubåt. Ett av få undantag var Svenska Dagbladet.
En rad obesvarade frågor infinner sig. När insåg man att det avgörande beviset inte var något bevis? Och varför dröjde man troligen med att informera allmänheten?

När SVT försökte nå ÖB dagen efter var han ej tillgänglig.

2. En naken höstbjörk i fonden. Mitt i den något oskarpa bilden syns ett litet vitt föremål med en svart prick på mitten.

Trots bildens låga konstnärliga och tekniska kvalitet blev den en av förra årets mest publicerade bilder världen över.

Det var söndagen den 19 oktober 2014 som Försvarsmakten publicerade fotografiet som enligt konteramiral Anders Grenstad var en ”mycket trovärdig observation” på en främmande undervattensfarkost. Bilden klassades med den näst högsta konfidensgraden.

Försvarsmakten presenterade en karta där positionen för iakttagelsen var utmärkt med en röd ring, en plats på Jungfrufjärden utanför Dalarö.

Under den regniga måndag som följde fylldes den blåsiga Jungfrufjärden av fritidsbåtar och taxibåtar överfyllda med journalister, fotografer och direktsändande TV-team som filmade de stridsbåtar och korvetter som forsade fram och tillbaka.

Vad inga journalister då visste var att bilden var tagen på en helt annan plats.
När vi på SVT kort tid efter att bilden publicerats började undersöka den och jämföra med försvarets och Googles kartor var det uppenbart något som inte stämde.

Till slut åkte vi till Dalarö, hyrde en båt, och körde runt på Jungfrufjärden för att fysiskt se om vi kunde se platsen. Efter några timmar gav vi upp. Bilden var uppenbarligen tagen någon annan stans.

När vi senare konfronterade Försvarsmaktens informationsavdelning med uppgifterna bad de att få återkomma. En tid senare medgav myndigheten att man medvetet ljugit om positionen för att ”inte hjälpa främmande makt”. Ett par timmar senare på måndagskvällen publicerade man ett pressmeddelande med samma information.

SVTs avslöjande fick stort genomslag världen över. Dagen efter tvingade myndigheten krishantera. Nu ändrades budskapet till att det inte alls var en lögn utan ett mänskligt ”misstag”.

Svaret är osannolikt med tanke på de uppgifter om positionen som publicerades samma dag. Den nya kartan visade att bilden inte alls var tagen på Jungfrufjärden utan i den smala Ornökanalen drygt sex kilometer söderut. Det är inte troligt att Försvarsmaktens informationsavdelning av misstag ritat ringen så långt bort från där observationen egentligen gjordes.

Det betyder att myndigheten med stor sannolikhet åter ljög för att täcka upp för den första lögnen.

Ett år senare har Försvarsmakten tonat ned fotografiets vikt i bevisen för en ubåt.

3. Onsdagen den 22 oktober kallas till ny presskonferens vid Berga. Enligt informationsavdelningen fortsätter insatsen i ”full styrka” och det finns ”inga planer på att avbryta operationen”. Men vad alla tittare ser i livesändningarna är att bakom det lilla pressbordet utomhus ligger de flesta krigsfartygen i hamn stilla för underhåll.

Efter några ytterligare presskonferenser blåses så den stora ubåtsjakten av två dagar senare efter att ”de som kränkt våra vatten lämnat området”.
 
4. Den sista punkten handlar om olika uppgifter om skadade ryska ubåtar, ryska nödradiosamtal och ryska oljefartyg som egentligen var något annat. Uppgifterna publicerades utan källor i en rad medier. Sannolikt var det Försvarsmakten som läckte. När konkreta frågor ställdes om uppgifterna vid flera presskonferenser dementerades de oftast.

Jag har ingen kunskap eller uppfattning om ubåtar som kränkt svenskt territorium. Det jag vet är att den svenska myndigheten Försvarsmakten vid flera tillfällen på ett år manipulerat svenska medier.

Att myndighetsföreträdare likt företagsledare och politiker ljuger när ekonomiska och politiska intressen står på spel är inte förvånande.
Det som är allvarligare är när vi journalister förmedlar lögnerna utan kritisk reflexion.
                                                                 Knut Kainz Rognerud
                                                                 reporter, Sveriges Television

Fler avsnitt
Fler videos