Gå direkt till textinnehållet

Mätningarna visar skam och stolthet

Dramatiskt ändrade partisympatier ger ofta stora rubriker. Det är Lövfen-effekt hit och Sjöstedt-effekt dit. Så har det varit i decennier. Men allt är spekulationer. Det finns ingen vetenskaplig grund för att dra några slutsatser alls.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

SCBs partisympatiundersökningar är antagligen de bästa, eftersom de frågar mycket folk och redovisar sina metoder, om man läser väldigt noga. De är ändå inte i närheten av acceptabel klass.
I den undersökning som pub­licerades den 4 juni är bortfallet 40 procent. (Dem har SCB inte fått tag i.)
Av dem SCB fått tag i har 19 procent svarat ”vet ej” eller vägrat svara.
Hälften fattas. Om den hälften vet vi ingenting. Urvalet säger ingenting om bortfallet.
Det förhindrar inte SCB och förståsigpåare att dra massor av slutsatser, liksom astrologer och teckentydare före dem.

I tabellen kan du se vad SCB mätt, vad de gissat och den felmarginal de uppger. Mod­eraterna får enligt svaren 31, 4 pro­cent, SCBs skattning ger dem 28,6 procent och felmarginalen uppges vara +/- 0,7 .
Den verkliga felmarginalen är en helt annan. Om till exempel Moderaterna inte får någon röst i bortfallet så får de bara 15-16 procent totalt (hälften). Men om alla i bortfallet är moderatsympatisörer så får de 81-82 procent!
Det är vad som låter sig fastslås utifrån undersökningen, att Moderaterna om det vore val nu skulle få mellan 15 och 82 procent.
Man kan göra om övningen för de andra partierna om man vill, med lika löjliga resultat.
För två år sedan mätte SCB upp en klar rödgrön majoritet inför valet i september. Det kan ha varit så att väljarna ändrade sig mellan maj och september. Det är den gängse tolkningen: de rödgröna förlorade på att gå samman.
Det kan stämma. Men tänk om SCB gissade fel! Bortfallet var nästan lika stort då.
Oftast har dock SCB gissat rätt inför val. Det beror på att de fuskar.
De ”viktar” urvalet i förhållande till föregående val, vilket syns i tabellen.
Ungefär så här: om hälften av de som svarar uppger att de röstade på ett visst parti förra valet, fast det partiet bara fick 25 procent, så drar man slutsatsen att partiet är överrepresenterat i urvalet och gör om siffrorna så det ser mer realistiskt ut.

Det är vetenskapligt ohållbart. Och det kan (som 2010) ge väldigt fel resultat.
Det är i sig inte så allvarligt. Det är ju trots allt väljarna som bestämmer.
Men genom att SCB och andra opinionsmätningar låtsas att de mäter opinionen så skapas en bild av en rörlighet som kanske inte finns.
Eftersom det finns trender i mätningarna så är det klart att de mäter någonting. Jag vill våga mig på en gissning. De mäter skam och stolthet.
När Juholt-drevet gick i medierna så skämdes många sossar. De lät då bli att svara alls eller svarade ”vet ej” i opinionsmätningar. I ett riktigt val hade många av dem gått och röstat i alla fall, och då antingen på S, V eller MP. Vid samma tidpunkt hyllade alla medier Reinfeldt och ännu mer Anders Borg. Moderata väljare var då stolta och väldigt villiga att både delta i undersökningar och tala om vad de tänkte rösta på.
Nu kan det vara tvärtom. Borgerliga väljare skäms över diverse skandaler och kan vara ovilliga att svara på frågor, men blir de sossar bara för det?

De stora rörelser som syns opinionsmätningarna de finns inte i riktiga val. I riktiga val får borgarna alltid ungefär hälften och de rödgröna ungefär den andra hälften.
Det skulle kunna tänkas vara så att de flesta inte röstar efter  hur någon gör ifrån sig i ett TV-program, utan utifrån en övervägd och ganska stabil samhällssyn.
Övertolkningar av opinionsmätningar är ett problem för demokratin. Politikerna, och folket självt, tror att folk är idioter, utan minne och utan framtidsbild.
Läsare, lyssnare och tittare förtjänar en mer kritisk bevakning av opinionsmätningarna. Tala om hur stort bortfallet är! Tala om ifall instituten hemlighåller sina metoder. Ring någon enda gång upp en forskare i statistik för en kommentar i stället för typ Stigbjörn Ljunggren!
Fredrik Lundberg
frilansjournalist

SCBs partisympatiundersökning den 4 juni
      
Partier / SCB svar / SCBs ”skattning” / Av SCB angiven felmarginal (%)
M / 31,4 / 28,6 / ±0,7
C / 4,1 / 4,7 /  ±0,4
FP / 4,6 / 5,5 / ±0,4
KD / 2,8 / 3,7 / ±0,4
MP / 8,3 / 8,1 / ±0,5
S / 38,5 / 37,7 / ±0,8
V  / 5,4 /  5,9 /  ±0,4
SD / 3,9 /  5,4 /  ±0,5
Övriga / 0,7 / 0,8 / ±0,2

 
 

Fler avsnitt