Lindblom Hulthén: Än finns tid att agera mot buggningsförslaget

21 mars, 2006

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Läkarmottagningar undantas men inte medieredaktioner. Anledningen är att gangstrar kan tänkas starta en tidning för att undgå buggning, men de förväntas inte ge sig in i vårdbranschen.

Grundlagen ålägger oss källskydd och meddelarfrihet.
Grundlagen ska vara hållfast och räcka länge. Den ska stå rycken för uppflammande opinioner och politiska förändringar i riksdagen. Ändringar beslutas av två riksdagar med val emellan.

Den dag det blir tillåtet med buggning av tidningsredaktioner har grundlagen punkterats via en kringgående rörelse. Folkpartiet och socialdemokraterna utdelar hugget, men kniven har tillhandahållits av en bred majoritet i riksdagen.

bryt

Trots lagrådets invändningar, trots den intensiva debatt som pekar på orwellska integritetskränkningar, trots rättsosäkerheten som skapas vidhåller regeringen det förslag som innebär att tidningsredaktioner, radiostationer och TV-studior kan buggas. En liten positionsförändring har gjorts – den buggade ska i efterhand få information om buggningen. Hur är ännu inte uttänkt.

Polisen kan använda dolda mikrofoner om det handlar om brott med ett minimistraff på fyra år. Läkarmottagningar undantas men inte medieredaktioner. Anledningen är att gangstrar kan tänkas starta en tidning för att undgå buggning, men de förväntas inte ge sig in i vårdbranschen.

Risken för det omvända scenariot är betydligt mer realistiskt. Journalist jobbar med att gräva i organiserad brottslighet, till exempel den motorcykelburna. Journalist och källa, verksam inom brottsligheten, träffas under diskreta former. Källan är skuggad av polis. Journalist kopplas samman med brottsligheten, redaktion och hem avlyssnas och datorer tappas på information: grundlagsbrott, fast förmodligen tillåtet efter halvårsskiftet.

Kombineras detta med förslaget om polisers möjlighet till dold identitet kan vi dessutom få en kollega på redaktionen som är polis utgivande sig för att vara journalist. Omöjligt? Inte alls i dagens medievärld med visstidsanställningar och vikariekarusell. Hur många personalavdelningar hinner kolla om angivna meriter är äkta vara?

bryt

Tar riksdagen detta steg i maj, vilket alla goda makter förbjude, har det svenska samhället klivit långt bort från centrala demokratibegrepp, bort från respekt för individens integritet och mot en uppluckring av grundlagens principer. Minns ni 90-talets ljusa förhoppningar om hur vi skulle exportera den svenska synen på yttrande- och tryckfrihet ut i Europa? Nu är dammluckan öppen åt motsatt håll och beredd för att släppa igenom vågen som sopar bort vår grundlag.

Besinna er riksdagsledamöter! Stå upp journalister och publicister! Detta får inte ske. Än finns det en liten tid att agera.

ordförande, Journalistförbundet

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Abigail Sykes mån, 2011-12-19 22:18

En kampanj krävs!

Allt det du säger är sant, men jag tror inte att det räcker med debattartiklar! Jag tror att det krävs en vykorts- eller brevskampanj, eller en namninsamling.

Journalistförbundet borde ta det initiativet. Och det snart!

/ Abigail Sykes

Inlagt av Dennis Nilsson mån, 2011-12-19 22:18

Vill man så går det

Det var på tiden att ni journalister uppmärksammar detta. Bodström-samhället har varit på gång en längre tid. Vi som har sett faran i det har undrat varför vår tredje statsmakt (ni journalister) är tysta. Nu när det snart är lag blir det mycket svårare att stoppa. Jag föreslår att alla tidningar, radio, TV och andra medier gör en gemensam namninsamling, kontaktar riksdagsmännenv och -kvinnorna och talar dem tillrätta! Vill man så går det.

/ Dennis Nilsson

Inlagt av Ann-Katrin Matar mån, 2011-12-19 22:18

Avgörande trappsteg mot storebrorsamhället

Storebrorsamhällen har inte plötsligt dykt upp, fixa och färdiga, utan små steg har tagits, tills man slutligen oåterkalleligen ramlat över kanten. Historien om grodan som simmar i allt varmare vatten till hon slutligen blir kokt visar vad som kan hända om gränsen passeras. Vakna upp inför buggningsförslaget!

/ Ann-Katrin Matar

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies