Kents mediestrategi
– som ett surt vin

19 april, 2012

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det blir inga enskilda intervjuer med rockgruppen Kent inför lanseringen av bandets tionde skiva.

I stället bjuder Kent, via en PR-byrå, in till en presskonferens den 24 april som vem som helst kan anmäla sig till, skrev Dagens Media nyligen.

Kent är ett svårtillgängligt band i samband med konserter och skivlanseringar. P4 Sörmland har många gånger under åren försökt att få enskilda intervjuer med bandmedlemmarna, men det har varit svårt. Ibland har vi lyckats, men ofta har det varit närmast omöjligt.

När gruppen nu släpper en ny skiva och ger sig ut på turné vill medlemmarna inte ge några enskilda intervjuer utan bjuder in journalisterna till en gemensam presskonferens med motiveringen att alla då får en chans och att andra, förutom journalister, exempelvis seriösa bloggare, frilansar och de som driver fanpages på nätet, kan komma. Det blir mer dynamiskt, hävdar PR-byrån som Kent anlitat. Det är ett gott syfte att inte utesluta någon, men på vilket sätt är en stor presskonferens dynamisk? 

Det är säkert mer praktiskt för medlemmarna att avverka medierna vid ett tillfälle, men dynamiskt och en mångfald av olika perspektiv blir det om journalisterna får ställa sina frågor enskilt.

P4 Sörmland vill göra egna intervjuer med gruppen eftersom vi då kan ställa våra frågor om bandet och deras musikaliska resa. Men Kent vägrar. Vid en presskonferens med landets alla medier blir det svårare att göra ett bra journalistiskt arbete.

PR-konsulten Sandra Nordin säger till Dagens Media att hon beredd på att en presskonferens kan skapa irritation hos kvällstidningarna, men att alternativet är att det inte blir några intervjuer alls.

En gemensam presskonferens är ett stort förakt mot radio, TV och tidningar. Det handlar ju inte om att polisen eller några politiker och tjänstemän ska lämna några besked. Det gäller en ny skiva och en kommande turné med ett av Sveriges mest framgångsrika rockgrupper.

”Tidningarna vill gärna träffa bandet för att ställa sina egna frågor men sedan sitter man där och läser samma intervju ändå. Nu kan en bloggare komma och ställa en helt unik fråga som ingen hade tänkt på”, säger Sandra Nordin till Dagens Media.

I stället för att låta journalister träffa bandet och ställa de frågor man vill och göra ett gott journalistiskt arbete så ställer Kent villkoren och styr medierna och vilken bild som ska förmedlas.

Kent och folk runt omkring dem kallar presskonferensen ”inkluderande”. Förvisso, men då vet inte gruppen och dess management hur exempelvis radio fungerar. På en presskonferens ges inte de förutsättningar som krävs jämfört med enskilda intervjuer i ett annat sammanhang och i en annan miljö.

I stället för att svara på seriösa frågor och ge medier tid och rätt förutsättningar satsar gruppen på marknadsföringsaktiviteter innan skivan släpps, bland annat lanseringen av ett Kent-vin och gruppen lanserar små bitar av vad som komma skall inför skivlanseringen och hoppas att medierna ska skriva om det. Vinet är bara ett marknadsföringstrick och inget annat.

Jag är helt övertygad om att den musikälskande allmänheten vill höra sångaren Joakim Berg och de andra medlemmarna berätta om sig själva och deras musik i stället för att höra varför de satsar på ett eget vin.

Kent kallar sig för Sveriges största rockband. Jag kallar dem för Sveriges mest mediefientliga band. Vinet smakar säkert surt det också.

Fredrik Blomberg
P4 Sörmland, Eskilstuna

Kommentarer

Det finns 13 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Kjelle tors, 2012-04-19 18:56

Rönnbären verkar onekligen vara sura de också.

Inlagt av Iggy Drougge tors, 2012-04-19 20:35

Vilken pr-byrå har planterat denna textreklam för Kents nya skiva?

Inlagt av Philip tors, 2012-04-19 21:29

Surt sa räven...

Inlagt av Hans L tors, 2012-04-19 21:57

Den musikälskande allmänheten vill höra musik och inte artisterna svara på dumma frågor.

Personligen tycker jag det är underbart med artister som inte ställer upp på alla dumma påhått från journalister.

Säg som det är Fredrik, du är bara tjurig att s u inte får som du vill.

Inlagt av MAgnus fre, 2012-04-20 09:03

Så vad är problemet? Om en artist inte vill prata med media so be it. Det är ett val artisten gör. kanske har man tröttnat på den musikjournalistik som bedrivs i Sverige där det bara finns ett fåtl journalister som är genuint intresserade av musiken i sig. Kent har säkert fått alla frågor redan och vill nog slippa samma frågor igen. Journalister har generellt sett väldigt dålig fantasi och är oftast väldigt dåligt insatta i vad bandet handlar om. Jag har själv gjort intervjuer med artister i tio års tid och jag vet hur svårt det är att få artister intresserade av frågorna.

Sen är det Jante som spökar också. Kent säger att de inte vill prata med med media. Media reagerar väntat med att gråta över att Kent tror att de är märkvärdiga. Faktum är ju att de är rätt märkvärdiga. De säljer flest plattor. Håller en förvånansvärt hög kvalitet (tycker jag som inte ens är ett fan) och måste betecknas som landet största rockband de senaste 15 åren.

Då kan man sätta sina egna regler. Vad än journalistkåren tycker.

Inlagt av Jard fre, 2012-04-20 12:40

Bitter much? Sedan när blev det en artists skyldighet att ge intervjuer? De gör väl vad de vill... passar det inte kan du ju bara låta bli att gå dit och således ge mer utrymme åt andra medier.

Inlagt av Bolibompa fre, 2012-04-20 13:34

"Sveriges mest mediefientliga band", när de bjuder in till presskonferens dit vem som helst får lov att söka sig? Gå dit och ställ dina frågor, istället för att gnälla över att du inte får sitta på ett fik och ta upp deras dyrbara tid över tramsfrågor och en latte!

Inlagt av Varg i Veum tis, 2012-04-24 07:18

"Mediefientliga"? Är Fredrik här "Kentfientlig" tro?

Inlagt av Kristofer Andersson tis, 2012-04-24 18:12

Hej! Skrev ett svar, eller snarare en uppmaning, med anledning av den här artikeln på SVT Debatt: http://debatt.svt.se/2012/04/24/gor-battre-musikjournalistik-sa-kanske-k...

Inlagt av Fredrik Blomberg tis, 2012-04-24 19:32

Tack för alla kommentarer! Jag är vare sig bitter eller Kentfientlig. Men vad jag personligen tycker och tänker är en annan sak. Det är faktiskt ett jobb att vara journalist. Då vill man har rätt förutsättningar. Nu var jag på presskonferensen ändå och det blev ändå rätt ok. Däremot kvarstår min hållning när det gäller intervjuer. Mötet med en artist i ett annat sammanhang är en bättre förutsättning för att ge rätt bild av artisten. När 200 personer ska ställa frågor och man har chansen att ställa ett par så kan de nte följas upp med följdfrågor, som "hur då?", "varför?" eller "utveckla det där lite" (skriver det mest för att några som kommenterar inte kanske vet hur journalistens grunder ser ut!) Det räcker inte att ställa en grundfråga. Svaren måste följas upp. Detta kan man knappt göra på en presskonferens.Seriös diskussion tack! Det är syftet.

Inlagt av Fredrik Blomberg ons, 2012-04-25 09:16

Tipsar om hur mitt reportage blev om Kent - till alla som kritiserat mig för att vara bitter och Kentfientlig :-)
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=5079587

Inlagt av Christian Ludvigsson lör, 2012-04-28 15:49

Helt underbart av Kent att dissa hela denna patetiska media-karusellen och koncentrera sig på det dom är bra på. Musik. :)

Inlagt av Thomas fre, 2012-05-04 21:57

Fredrik, du har helt och hållet missuppfattat allting. Rock handlar inte om att vara seriös. Motsats är bättre. Din ansats är en smula...fel. Du är en sån där person som banden använder för att nå publicitet, som blir arg för att dom är dumma mot dig. Jag föreslår timtal av lyssnande på Its only rocknroll but i like it.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies