Gå direkt till textinnehållet

Kamelen som blev en tidningsanka

Sveriges cirkusar får hård kritik i svenska medier. Tyvärr kontaktas sällan utpekade företag, vilket strider mot punkt 13 i de pressetiska reglerna och opartiskhetskravet i sändningstillstånden för radio och TV.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Ett typfall är kamelen som i början av hösten blev en tidningsanka. Den hade fått en spark av en annan kamel, med ett sår på ena bakbenet som följd. Veterinär konstaterade att det var en ytlig skada och att kamelen inte var halt. Rekommendation: Kamelen mår bäst av att följa med sina kompisar. Såret ska vara öppet, för att läka snabbare. Den har inte medverkat i föreställningen.

I Säffle anmäldes cirkusen för djurplågeri. Ansvarig myndighet var länsstyrelsen i Värmland. Länsveterinär konstaterade att kamelen var välskött och fick korrekt behandling. Anmälan avskrevs som obefogad.

Några dagar senare framträdde cirkusen i Göteborg. Djurrättsaktivister fotograferade skadan och kontaktade medierna. Cirkusen fick yttra sig, men slagsidan var kraftig till djurrättsaktivisternas fördel, vilka meddelade att de anmält djurplågeriet och att cirkusen sannolikt skulle bli fälld.

Länsveterinären i Västra Götaland tog inte ens upp anmälan eftersom saken kontrollerats och avskrivits i närtid av annan länsveterinär.

Medierna publicerade falska uppgifter, avsedda att skada ett seriöst företag som till punkt och pricka följer gällande förordning och regler.

Expressen berättade om kamelen under rubriken ”Cirkus Maximum anmäls för djurplågeri efter bilderna”. I nätupplagan har man senare kompletterat artikeln – Fotnot: Länsstyrelsen Värmland meddelar i en kontrollrapport att Cirkus Maximum inte brister i sin djurhållning: ”Djurskyddslagen följs inom områden som kontrollerats. Länsstyrelsen bedömer att anmälan var obefogad. Ärendet avslutas.”

I andra fall har medier över huvud taget inte kontaktat berörda företag eller branschens gemensamma röst Cirkusakademien. Det sker regelmässigt när det gäller föreslagna kommunala förbud mot cirkusar med vilda djur på kommunal mark (ett icke exi­sterande problem). Ingen journalist har uppfyllt sina skyldigheter enligt de pressetiska reglerna eller sändningstillstånden.

Alla övertramp i cirkusärenden kommer att anmälas till PO och Granskningsnämnden, fram tills att landets journalister behandlar Sveriges cirkusar enligt gällande regler, genom att alltid ge branschen möjlighet att ge sin syn och genom att följa upp. I kamelfallet vore det lämpligt att berätta att det handlade om falska anmälningar av det slag som de pressetiska reglerna varnar för: ”Var uppmärksam på att anmälningar av olika slag kan ha till enda syfte att skada den som blivit anmäld”.

Kontakta alltid berörda företag eller branschens gemensamma röst Cirkusakademien innan du skriver om cirkus.

Slutligen. Kamelen domesticerades ungefär samtidigt som hästen och är inget vilddjur.

                                                              Janne Näsström
                                                              ledamot av Cirkusakademien

Fler avsnitt