Journalistklubben på SR: ”Sparkraven kommer slå hårt mot journalistiken”

27 oktober, 2023

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Sveriges Radio står inför ett historiskt sparkrav. Företaget ska spara uppemot 250 miljoner kronor. SRs ledning har varit tydlig med att det kommer innebära uppsägningar, vilket enligt oss kommer slå hårt mot innehållet och journalistiken.

Journalistklubben på Sveriges Radio är nu engagerad i en aktiv diskussion med företagets ledning kring besparingarna. Vi vill verka för att Sveriges Radios vision ”Fler röster och starkare berättelser för en större förståelse” ska fortsätta att vara en ledstjärna under den här svåra processen. Vi ser det som ett löfte till alla våra lyssnare och en garant för att vi ska kunna fortsätta producera en trovärdig och kvalitativ journalistik med både bredd och fördjupning.

Sveriges Radio har en unik roll i det demokratiska samtalet och det höga förtroendet hos allmänheten har blivit tydligt under kriser som pandemin, kriget i Ukraina och terrordådet i Bryssel. Det förtroendekapitalet tillsammans med Sveriges Radios beredskapsuppdrag är det som särskiljer oss från andra medieföretag. Besparingarna får inte leda till att detta förtroende urholkas.

Vi vill att Sveriges Radio ska fortsätta spela en viktig roll för människor i hela landet. Vi möter publikens behov både som medborgare, kultur- och nyhetskonsumenter, men också som individer i en tuff tid. Vi på Journalistklubben vid Sveriges Radio kommer fortsätta att stå upp för den uppgiften.

Vi är oroliga för att sparkraven på journalistiken ska hindra oss att uppfylla löftet till våra lyssnare. 

Journalistklubben vid Sveriges Radio

Uttalande från Journalistklubben vid Sveriges Radio
antaget vid representantskap 25 oktober 2023.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies