Hall Medias fackklubbar: Förtroendet för ledningen är i stort sett obefintligt

30 januari, 2020

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT ”Större ansvar eftersom att ledningsgruppen har minskat med två personer, samt en anpassning till marknadsmässiga löner.” Så motiverar Hall Medias vd Mats Tidstrand ledningsgruppens ökning på i snitt 14 000 kronor per person och månad.

Allra mest sticker Tidstrands och den redaktionella chefen Herman Nikolics lön ut. Under 2018 fick de 15,4 procent ökning respektive 32,6 procent. Tillsammans ökade de sin lön med nästan 540 000 kronor per år. Samtidigt fanns det totalt 60 000 kronor per år utöver pott till fackanslutna journalister, över 100 stycken. Ungefär likadant såg det ut hos övriga kollegor i Unionen och hos GS fick man inget utöver pott.

Dessa 60 000 kronor delades ut på fem personer. Inte en krona mer. Ledningen väljer att ge över 500 000 kronor i löneökning per år till två personer samtidigt som fem journalister får dela på 60 000 kronor per år. Det är inget annat än ett stort hån mot samtliga av våra medlemmar inom företaget. Dessutom fick flera andra personer inom företagsledningen liknande höjningar.

När journalistklubben motiverade varför vi krävde mer pengar utöver pott så var våra huvudargument att vi blir färre, vi får mer att göra och vi får ett större ansvar. Dessutom vill vi ha marknadsmässiga löner. Näst intill en identisk argumentation som Mats Tidstrand hade till P4 Jönköping.

Efter uppgifterna om ledningsgruppens oanständiga löneökningar så är, ett sedan tidigare skadat förtroende för det här företagets ledning, nu i stort sett obefintligt.

Som mediahus som bedriver journalistik, grafisk produktion/försäljning i tryckta och digitala medier, är vi väldigt måna om att alla parter ska få chans att komma till tals. Vi ställer höga krav på personer i maktposition att svara på frågor om deras förehavanden eller eventuella missförhållanden. En intervju ska då helst göras ansikte mot ansikte men av logistiska skäl kan intervjuer i vissa fall göras över telefon. Vi uppskattar aldrig skriftliga svar på mejl. Det är en journalistisk princip som Hall Medias vd inte verkar ställa sig bakom när han har valt att inte ställa upp på intervju och svara på frågor från Sveriges Radio P4 Jönköping. Detta sänder signaler till andra makthavare som kan göra det svårare för Hall Media att bedriva bra journalistik.

Men snart är det dags för årets löneförhandling.

Vi går in i den med en ny organisation där det ställs högre krav och läggs ett större ansvar på de få som är kvar. Då vill vi givetvis få den lön som vi förtjänar. Precis som tidigare år kräver vi också att våra löner är marknadsmässiga. 

2018 fick företagsledningen i snitt en ökning på 18,4 procent. Därför har vi klubbarna för Journalistförbundet, Unionen och GS bestämt oss för att vi nöjer oss med att kräva 15 procent löneökning för samtliga av våra medlemmar i lönerevisionen 2020.

Journalistklubben, Unionklubben och GS-klubben på Hall Media

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies