”Dags att arbetsgivarna inför meddelarskydd”

30 december, 2021

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Den senaste tidens debatt om arbetsmiljön på Expressens redaktion väcker frågor om förhållandena för våra kollegor och ledarskapet på en av Sveriges största nyhetsredaktioner. 

Tidningen har under åren bedrivit fantastisk journalistik och bland annat stått för viktiga avslöjanden samt varit nyhetsledande i många publiceringar. Man har också en vass kultursida som är ledande i att granska repressionen i enpartistater som Kina.

Men nog talat om journalistiken. Till journalisternas villkor: Det är på många sätt tufft att vara journalist. Med pandemin har det följt en infodemi där journalister har ett stort ansvar att navigera så allmänheten får korrekt information. Med korta deadlines och en publik dygnet runt jobbar journalister skift där sena kvällar inte sällan blandas med tidiga morgnar. Med detta följer en hög arbetsbelastning som i sin tur ställer krav på en väl fungerande arbetsmiljö, där vi är fria att tala öppet om de eventuella problem vi står inför på våra redaktioner.

Om vi som ska granska statsmakten inte vågar tala öppet om interna missförhållanden så är det ett problem för demokratin. Om det inte finns en öppen, inkluderande och lyhörd arbetsmiljö på våra nyhetsredaktioner så påverkar det journalistiken. En sund tillvaro på jobbet är en grundläggande förutsättning för att vi ska kunna utföra vårt jobb, vilket i sin tur är en förutsättning för demokratin.

Vi journalister sliter hårt, men slitet med att ta fram viktiga historier blir ibland lättare när en person väljer att läcka uppgifter till oss. På redaktioner som Expressen, men också SVT, hanterar kollegerna flera tips varje dag och garanterar anonymitet på olika sätt. Den som arbetar inom myndigheter och offentligt finansierad privat välfärd och läcker uppgifter till medier har ett särskilt skydd mot repressalier från arbetsgivaren. Meddelarskyddet innebär också att chefen inte får efterforska vem som lämnat uppgifterna till medierna. Även Svenska kyrkan har frivilligt tagit på sig samma ansvar.  Man har skrivit in i kollektivavtal med sina fackförbund att de anställda har samma rättigheter som offentligt anställda och att ”anställd som utnyttjar de rättigheter som tillkommer arbetstagaren får inte särbehandlas i anledning härav, exempelvis när det gäller fortsatt anställning, lönesättning, arbetsuppgifter eller liknande.”

Vi anser att det är hög tid att svenska mediearbetsgivare själva ger sina anställda de rättigheter som vi lever gott på varje dag. Det är hög tid arbetstagare som jobbar inom media också omfattas av meddelarskydd, så att vi kan fortsätta verka för en sund arbetsmiljö och schyssta villkor för de som jobbar hårt för att sanningen ska fram.

Anna Herdenstam,
journalist på Expressen och ledamot i Journalistförbundets förbundsstyrelse

Hanna Nyberg
journalist på SVT och ledamot i Journalistförbundets förbundsstyrelse

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies