Björn Eklund: : Ordfront vek sig för mediedrevet

28 februari, 2006

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det allmänt hyllade publicistiska idealet att åsikter man ogillar ska bekämpas med ord och argument tycks i dag vara passé för ledande svenska kulturjournalister. I stället förespråkar de att snäva gränser ska gälla för vad som får sägas i offentligheten och att avvikande uppfattningar ska bekämpas med repressalier.

För två år sedan sades jag upp från mitt jobb som redaktionschef på Ordfront magasin. Skälet var ”illojalitet och samarbetssvårigheter”. ”Illojaliteten” ansågs bland annat bestå i att jag i denna tidning framfört kritik mot min arbetsgivare. ”Samarbetssvårigheterna” preciserades inte.

Redan från första stund ansåg många att de uppgivna skälen var svepskäl och att uppsägningen i själva verket hade att göra med det mediedrev jag drabbats av med anledning av den artikel jag skrev om Balkankrigen (Ordfront magasin 7-8/03) – det vill säga att det var en politisk uppsägning.

Ordfronts ledning har senare genom en rad offentliga uttalanden bekräftat att så verkligen var fallet. Man menade att Ordfrontfejden – där min uppsägning stod i centrum – var en uppgörelse med en vänsterdogmatism som med utgångspunkt i min Balkanartikel ansågs hota Ordfront.

Dessa anklagelser var visserligen utslag av en svårartad politisk paranoia vilket jag och andra visar i Pudelns kärna – en bok om Ordfrontfejden men även om de hade varit sanna, förändrar inte det sakfrågan: politiska uppsägningar är mig veterligt inte tillåtna i Sverige. En arbetsgivare kan säga upp en chefredaktör av vilket skäl som helst om stöd för det finns i kontraktet, men jag var varken chefredaktör eller ansvarig utgivare, utan fast anställd redaktionschef.

bryt

Att yttrandefrihetens påstådda bastion i Sverige, Ordfront, vek sig för medie­drevet och rensade ut dem som man ansåg vara politiskt olämpliga personer (även mina närmaste två kolleger på redaktionen) var mycket absurt. Men lika absurt är det stöd som Ordfronts ledning fått från en rad personer som tillhör kulturetablissemanget.

Nu senast är det Tidskriften Arenas chefredaktör Per Wirtén som i Expressen den 9 februari öppet applåderar detta:

”Ordfrontaffären handlade om huruvida det var rätt eller fel att säga upp Björn Eklund från förlagets tidning. Ledningens misstag var att de inte spelade med öppna kort. Upp­sägningen var politisk. Och det skulle de sagt, klart och tydligt.”

Tidigare har journalisten Gellert Tamas vid flera tillfällen offentligt krävt att jag borde avlägsnas från min post på grund av min artikel. Gellert Tamas agerande är desto mer anmärkningsvärt med tanke på att han i dag är vice ordförande i Svenska PEN-klubben.

Även Ordfront magasins chefredaktör Johan Berggren backar upp utrensningarna som enligt honom var nödvändiga åtgärder för att putsa upp Ordfronts varumärke. Med anledning av min Jugoslavienartikel skriver han (Ordfront magasin 7/05): ”Skulle Arlas mellanmjölkpaket bara en enda dag i en enda stad innehålla kräkmedel, skulle man dricka Milko ett bra tag framöver om så Arla bytte ut varenda mejare och kossa i laggårn.” Jag och mina två uppsagda redaktörskolleger, vi var alltså ”kossor”, men är nu till Johan Berggrens belåtenhet alla utbytta på grund av ”kräkmedlet”, artikeln om Diana Johnstone.

bryt

Det allmänt hyllade publicistiska idealet att åsikter man ogillar ska bekämpas med ord och argument tycks i dag vara passé för ledande svenska kulturjournalister.

I stället förespråkar de att snäva gränser ska gälla för vad som får sägas i offentligheten och att avvikande uppfattningar ska bekämpas med repressalier: om du inte rättar dig efter Dagens Nyheter och Expressen, är det rätt att sparka dig från ditt jobb.

Det är ett ideal som jag trodde hörde hemma i totalitära samhällen.

före detta redaktionschef på Ordfront magasin,

nu frilansjournalist och förläggare

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Håkan Pohjanen mån, 2011-12-19 22:18

Hur får man stopp på en icke önskvärd tidning?

Man måste väl ändå få välja själv vad man vill ha i sin brevlåda?

Metro envisas med att dela ut Metro Hus&Hem i samtliga postlådor, även om man har “ingen reklam” på lådan. Antingen skyller man på Posten som distribuerar eller så påstår man att det inte är reklam.

Vad skulle Metros syfte vara annars? Skulle deras bostadsblaska möjligtvis vara någon typ av samhällsinformation eller vadå? Ansvarig utgivare svarar inte på mail trots påminnelser – vid senaste påminnelsen så fick man svaret “Mailboxen full”, inte undra på eller?

Hur får man stopp på skiten?

Inlagt av jan åberg mån, 2011-12-19 22:18

KULTURELL SKÖRLEVNAD

Björn Eklund har tydligen haft en hög uppfattning om kulturjournalisterna, och i synnerhet när det gäller deras kunskaper om arbetsrätt. Det var förstås naivt, ty arbetsrättslig problematik är grunden för det avsked som Björn Eklund fick av Ordfront. Jag kan hålla med om, att “det snille och smak” som föreningen som bildar “front med ord” inte var särskilt smakligt, ja kanske till och med ett “kräkmedel”. Men visst är det så, att Björn offentligen gick ut och fronderade mot styrelsen på ett utmanande sätt, när ledningen hade efter ett tags velande satte ner foten. Det tycker jag nog att han hade rätt till (yttrandefrihet går före lojalitetskrav). Men som vi ser av en rad andra “kulturjournalister” så är de här personerna ytterst elastiska. Björn borde därför ha kontaktat en jurist, innan han gick ut och fronderade. Nu gjorde han inte det, därför att han trodde bättre om kulturknuttar. Och får för det betala.

Någon rättslig grund för att hävda att han har rätt, har dock inte Björn Eklund. Men han, liksom många andra, bör väl ha blivit mycket klokare på den här affären: yttrandefriheten har sina gränser!

/ Jan Åberg

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet




Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies