Gå direkt till textinnehållet

”Vi bygger berättelsen om Stockholm”

De hemlösas tidning i Stockholm fyller 20 år i dag fredag. Dagen uppmärksammas med bland annat en fotoutställning på Liljevalchs, en podcast och en ny bok. Chefredaktör Ulf Stolt tycker att både tidningen och situationen för hemlösa förbättrats på 20 år.

Den 21 augusti 1995 startade Situation Sthlm med syftet att stötta hemlösa. 20 år senare har både tidningen och situationen för hemlösa i Stockholm förbättrats, anser chefredaktör Ulf Stolt.

– Numerären av hemlösa har inte förändrats, det är ungefär lika många nu som då. Men det finns en absolut förändring i hur samhället behandlar hemlösa. Tidigare byggde mycket av arbetet kring hemlöshetsfrågan på känslostyrda resonemang, nu har forskningen fått betydelse. Det finns till exempel ett sprutbytesprogram och bättre boendelösningar, säger Ulf Stolt.

– När det gäller tidningen så har den blivit både bättre och större. Vi har nu en upplaga på 34 100. Vi har blivit skarpare och duktigare på vår skildring av Stockholm. Situation Sthlm är en unik tidning. Det finns ingen annan som gör geografiskt snäv journalistik i magasinsform. Vi fortsätter att ge ut 68 sidor tolv gånger om året som bygger vidare på vår berättelse om Stockholm, som nu pågått i 20 år.

Hur ser berättelsen om Stockholm ut?
– Den spretar förstås rätt bra, precis som Stockholm. Som exempel tar vi i senaste numret avstamp i Kristina från Duvemåla som börjar spelas på Cirkus i september och berättar om en annan del av utvandringen än den som Vilhelm Moberg skildrade. De flesta som utvandrade till Amerika var fabriksarbetare som blivit av med jobbet i Stockholm, och den historien berättas sällan. Vilhelm Moberg var själv aktiv för att tysta dem som påtalade detta. Vi har gjort reportage om trappuppgångar och frågar varför trappuppgångarna på Östermalm och Söder liknar varandra. Och så vidare. Vi hittar smala nördiga historier om Stockholm och blandar dem med viktiga frågor som rör samhället och kulturen. Vi har en schyst mix och artiklar med olika tempo i tidningen numera, tycker jag.

20-årsdagen firas med en utställning på Liljevalchs med fotografen Joel Nilssons porträtt av tidningens säljare. Boken Med egna ord ges ut med hemlösas egna texter som publicerats i tidningen åren 2008 till 2014. Det är den tredje boken tidningen ger ut på 20 år. Den förra sålde i 43 000 exemplar. Dessutom har SBS Radio gjort en podcast i sex avsnitt om tidningen och om försäljarna.

Tidningen är nära förknippad med just de hemlösa försäljarna. Genom åren har många av dem gått bort.

– Varje månad dör en av våra försäljare, i snitt. Vi har en kondoleansbok som ständigt ligger öppen. Det är svårt. Men jag tänker att den tid som den personen var här var en bra tid. Här ingick man i en gemenskap med andra hemlösa och här blev man bemött med respekt, säger Ulf Stolt.

Fler avsnitt
Fler videos