Gå direkt till textinnehållet

Tomas Thorén dödshotad i direktsändning

Frilansjournalisten Tomas Thorén blev dödshotad när han gjorde en direktsändning för Aftonbladet TV i Istanbul. Stämningen mot journalister är hätsk efter kuppförsöket i Turkiet, berättar han för Journalisten.

Tomas Thorén är frilansjournalist med bas i Istanbul sedan sju år. Han var en av få svenska journalister på plats i Turkiet under kuppförsöket i fredags.

– Jag satt på en restaurang och åt middag när vi började se bilder på sociala medier av militär närvaro. Det första vi tänkte var att det var ett nytt terrordåd. Ingen kom på tanken att det skulle vara ett kuppförsök. När det kom uppgifter från regeringen om ett kuppförsök vaknade man till. Sedan gick utvecklingen väldigt fort. Jag gick hem från restaurangen på en gång och bara fem tio minuter efter att jag stängt dörren började jag höra skottlossning i centrala Istanbul, berättar Tomas Thorén.

Aftonbladet var snabbt ute och kunde leverera en livesändning med Tomas Thorén uppe på takterrassen i hans hus.

– Just då var det nog som läskigast, när man inte visste vart det var på väg. Det kom oerhört skilda budskap. Det märktes en militär närvaro med helikoptrar och skottlossning, och man bombade ju också parlamentet. Det var rent ut sagt skitläskigt.

Hur var det att jobba under de förhållandena?
– Jag var precis på väg att gå ut och jobba med en amerikansk fotograf när hon blev gripen tillsammans med soldaterna, av polis, på Taksimtorget. Då bestämde jag mig för att inte gå ut. Man kunde råka ut för vad som helst.

– Värst av allt var det senare på natten när stridsflygplan flög lågt över Istanbul och sprängde ljudvallen, det låter verkligen som att de bombar. Då låg jag i fosterställning och var livrädd kan jag säga. Det var fruktansvärt.

Kommer det här kuppförsöket att förändra arbetssituationen för dig som journalist i Turkiet?
– Det har det redan gjort. På samma sätt som under Geziupproret 2013 är det en väldigt hätsk stämning och jag har nu flera gånger upplevt att det har riktats ilska mot mig som journalist, från regeringssupportrar. Jag har träffat många andra journalister som har beskrivit samma sak. Det har förekommit att journalister blivit misshandlade. Det är en väldigt uppiskad stämning som lätt kan vändas mot journalister. I övrigt är det lika illa som det var innan, skulle jag säga.

På lördagen blev Tomas Thorén själv dödshotad av regeringssupportrar när han bevakade en demonstration för Aftonbladets räkning (se TV-inslaget på Aftonbladet).

– Samtidigt som jag gjorde en direktsändning för Aftonbladet samlades en grupp män bakom kameran. Samtidigt som jag sänder hör jag dem säga saker som: ”Det här är en spion. Han sprider lögner om Turkiet, vi hör det.” Ingen av dem kunde svenska men de var säkra på det. Så länge jag gör sändningen så håller de sig bakom kameran, men börjar hota och säga att de ska göra saker med mig. Sen stänger jag av kameran och förklarar för dem vad jag har sagt, vad jag gör där och vem jag är. Då får jag ett dödshot: ”Jag ska döda dig!”

Mannen som hotade Tomas Thorén till livet var bland annat upprörd över en rubrik som BBC hade haft på sin sajt, där upprorsmakarna citerades. Citatrubriken löd: ”Vi har gripit makten.”

– Det menade han var ett bevis för att internationella medier stod på kuppmakarnas sida, och därmed förtjänade jag att dö, enligt honom. Han lugnade ner sig, men han framhärdade i att jag förtjänade att dö, och då lämnade jag platsen. Det var förstås obehagligt att få det hotet riktat mot sig, säger Tomas Thorén till Journalisten.

 
Fler avsnitt
Fler videos