Gå direkt till textinnehållet

Regiondirektör JO-anmäls för indragen tidning

Regiondirektören i Skåne Jonas Rastad har JO-anmälts för att ha kränkt yttrandefriheten genom att stoppa personaltidningen Ambulansbladet.

Sydsvenskan berättade nyligen om hur personaltidningen Ambulansbladets senaste nummer stoppats och inte längre går att läsa på hemsidan. Anledningen är att regionchefen inte uppskattade att Socialdemokraternas sjukvårdsråd fick svara på frågor om hur S ser på framtiden för ambulanssjukvården.

Samma frågor har ställts till samtliga politiska partier i regionen och skulle redovisas i kommande nummer, enligt redaktören.

Men regiondirektör Ranstad säger till Sydsvenskan att Ambulansbladets senaste nummer "kommer för nära den politiska sfären. Man får skriva om politik, men det ska vara neutralt."

Annons Annons

Nu har Ranstad JO-anmälts. Anmälaren konstaterar att övriga partier i och med beslutet att stoppa den första texten i den planerade artikelserien inte kommer att få utveckla sina planer för ambulanssjukvården. Därmed har den grundlagsskyddade yttrandefriheten allvarligt kränkts, enligt anmälan.

Fler avsnitt
Fler videos