Gå direkt till textinnehållet

Kulturnytt stänger av kommentarerna

Sveriges Radios Kulturnytt stänger från och med nu sina kommentarsfält. - Jag ser ett problem i att kommentarerna blir väldigt ensidiga, säger Elin Claeson Hirschfeldt, tf redaktionschef på kulturredaktionen.

Kulturnytts redaktion har länge diskuterat kommentarsfälten: vad syftar de till och vilka inslag ska gå att kommentera?

– Det är uppenbart att om man ska ha kommentarsfält ska man helst kunna föra någon slags diskussion med sin publik. Redaktionen ska kunna vara delaktig, svara på saker eller fånga upp nya vinklar och bemöta felaktigheter. Vi har inte resurser nog att ha reportrar som gör det, säger Elin Claeson Hirschfeldt.

Men det var kommentarerna om Kulturnytts rapportering om Lars Vilks medverkan vid den anti-muslimska organisationen Sions konferens i New York nyligen som blev "the tipping point" som visade att det inte längre gick att ha kommentarsfält, säger Elin Claeson Hirschfeldt.

Annons Annons

Hon pekar också på ensidigheten i lyssnarkommentarerna som ett stort problem.

– Jag tror inte att det de visar upp stämmer överens med verkligheten, lyssnarna är inte lika ensidiga. Det blir problematiskt att visa upp det här, vår sida är ju avsändare.

Är det ett permanent beslut?

– Det gäller tills vidare, men vi kommer att behöva ta ställning till det här på nytt.

Beslutet gäller inte kulturredaktionens debattprogram Nya vågen, som med veckoutgivning har andra möjligheter att finnas närvarande i kommentarsfälten, och "i den bästa av världar har man till och med fått en ny idé av kommentarerna", säger Elin Claeson Hirschfeldt.

 

Fler avsnitt
Fler videos