Gå direkt till textinnehållet

”Ingen kunde tro att det var så här”

Lars Christophersen, reporter på Sveriges Radio P4 Östergötland, berättar om överraskningarna i den stora SR-undersökningen om inkomstklyftorna i samhället.

SRs projekt ”Här och nu”, som är ett samarbete mellan SRs P4-stationer i Östergötland, Kalmar, Kronoberg och Jönköping, har resulterat i flera toppnyheter den senaste tiden. Genom inköpt statistik från SCB har man bland annat kunnat berätta om boendefrågor och hyresrätternas ställning på landsorten.

På tisdagen sändes den senaste nyheten sprunget ur projektet. Den handlar om inkomstklyftorna i samhället. P4 har kartlagt hur inkomsterna ser ut i olika delar av länet, och jämfört förändringarna sedan 1990. Du kan lyssna på reportaget här, eller hitta det under fliken ”P4 Östergötland Granskar” där det kommer att läggas upp i slutet av veckan.

– Jag blev överraskad av resultatet. Vi trodde ju förstås att undersökningen skulle visa att de rika har blivit rikare och de fattiga fattigare, och det visar den ju, men inte på det sättet jag trodde, säger Lars Christophersen till Journalisten.

Annons Annons

I den första delen av undersökningen jämförs Linköpings fattigaste område med det rikaste, sett till inkomsterna. I Ekängen har medianinkomsten ökat från 15 000 till 30 000 kronor i månaden sedan 1990 (i dagens penningvärde). I Skäggetorp har medianinkomsten under samma period gått från 14 000 till mindre än 4 000 kronor i månaden.

– Jag trodde att de rika hade blivit ordentligt rikare och att de fattiga ändå hade fått någonting mer. Men så var det ju inte. De fattiga har verkligen blivit mycket fattigare. Många har smulats ned, säger Lars Christophersen.

– Det fick mig att fundera på vilka vi egentligen berättar om i medierna. Det finns en ny underklass i Sverige, som varken politiker eller medier pratar om eller med. Men genom det här projektet kommer vi närmare.

I reportaget tog Lars Christophersen med sig en Skäggetorpsbo till Ekängen. Mötet mellan turkiske sjukpensionären och före detta skräddaren John och villaförortsbon Eva blev inte heller som han trott.

– Man har väl sig själv närmast. Hans funderingar handlade inte om klyftan mellan honom och förortsdamen, utan om säkerheten i Skäggetorp och varför hans granne fick 1 000 kronor mer i sjukpension, berättar Lars Christophersen.

Var det svårt att få dem att ställa upp?
– Nja, egentligen inte. Jag åkte först till Ekängen och träffade två damer som var ute och gick med gångstavar, de ställde gärna upp och pratade om klyftorna. Sedan åkte jag till Skäggetorp. Den första jag pratade med där kunde ingen svenska, inte den andra heller, men han pekade ut en tredje, och han ställde upp.

I morgon onsdag sänds nästa del i undersökningen.

– Jag har intervjuat borgmästaren i Linköping och chefen för socialtjänsten. De var båda chockade över vad undersökningen visar. Ingen kunde tro att det är så här, säger Lars Christophersen.

Fler avsnitt
Fler videos