Gå direkt till textinnehållet

Gota Media syndikerar litteraturkritiken

I höst börjar sju tidningar inom Gota Media att dela på alla litteraturrecensioner, vilket innebär att många frilansande kritiker kommer att mista uppdrag.

Redan för två år sedan började fyra tidningar inom Gota Media att samarbeta om litteraturkritiken, något Journalisten skrev om i februari 2012.

Från och med 1 september ska sju tidningar i koncernen dela på alla sina litteraturrecensioner: Barometern, Blekinge läns Tidning, Borås Tidning, Kristianstadsbladet, Smålandsposten, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda. Det rapporterar Sveriges Radio Kulturnytt. Kritikerna ska få höjda arvoden, samtidigt som det blir färre kritiker.

Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius är kritisk till förändringen eftersom han anser att det minskar mångfalden och bredden i litteratursamtalet.

Annons Annons

En av litteraturkritikerna som Gota Media ska fortsätta att anlita är Rebecka Åhlund, kommenterar beslutet på sin blogg:

”Alltså, så många färre kritiker! Samma recension i sex olika tidningar. Bra på ett sätt, eftersom jag är en av ganska få som får vara kvar och arvodet ska ’justeras’, men gud vad litteraturkritiker inte är vad jag skulle rekommendera som framtidsyrke”, skriver Rebecka Åhlund.

Fler avsnitt
Fler videos