Gå direkt till textinnehållet
Ida Vaske, ordförande i journalistklubben på Marieberg Media.
Foto: Malin Helenius

Klart: 53 får gå från Marieberg Media – ”Förtroendet är totalt förbrukat”

Uppsägningsförhandlingen på Marieberg Media har avslutats och 53 journalister sägs upp. ”Det känns tungt”, säger klubbordförande Ida Vaske som själv går ut i arbetslöshet i september. Samtidigt finns en oro för att sjukskrivningarna bland de bemanningsanställda ska öka i sommar.

I mars meddelade Bonnier News Local att bolaget ska sluta anlita det interna bemanningsföretaget Marieberg Media för vikarietillsättning på sina cirka 50 redaktioner runt om i Sverige, bland annat på grund av en ny lag som ska skydda bemanningsanställda från att utnyttjas av arbetsgivare. Den nya lagen tvingar kundföretaget att erbjuda en bemanningsanställd som arbetat i två år en tillsvidareanställning i kundföretaget.

På fredagsförmiddagen avslutades förhandlingen mellan Marieberg Media och journalistklubben och 53 tillsvidareanställda journalister sägs nu upp. Nio journalister har slutat på egen begäran eller har fått anställning inom Bonnier News Local. Dessutom får tre visstidsanställda sina uppdrag förkortade.

De som har två månaders uppsägningstid får ingen arbetsbefrielse, medan de vars uppsägningstider sträcker sig in på hösten får en del av uppsägningstiden arbetsbefriad. Var och en som sägs upp får en gratifikation på 5 000 kronor var som kompensation för att de missar vinstdelningsbonusen som Bonnieranställda får i slutet av varje år.

Annons Annons

– Det känns väldigt tungt idag. Vi har gjort allt vi kunnat, säger Ida Vaske, ordförande i journalistklubben på Marieberg Media.

Du blir själv av med jobbet. Hur har det känts att sitta och förhandla under de förutsättningarna?

– För mig personligen har det varit skönt att vara först i informationsledet, men samtidigt har det känts abstrakt, som att det inte har rört mig. Idag kändes det inte abstrakt längre.

Klubben har under dagen samlat in reaktioner från medlemmarna om beskedet, som Journalisten har tagit del av. Så här säger några av dem:

”Det känns svårt att arbeta för Bonnier, även om jag skulle bli erbjuden ett vikariat på kundtidningen kanske jag inte vill ha det, när man ser hur de behandlar sina anställda.”

”Man känner sig oviktig och oönskad. Jag har stämplat ut mentalt. Jag gör inte det där lilla extra. Jag har vänt in och ut på mig för det här företaget i flera år men får inget tillbaka.”

”Det blir ett tydligt kompetensglapp. Flera planerar att börja plugga. Det kommer att märkas på tidningarna och bli konsekvenser för branschen.”

”Vi sägs upp på grund av arbetsbrist. Det stämmer ju inte, det är ett fulspel. Marieberg är ett Bonnierföretag. Nu anställer flera Bonniertidningar personal. Det sticker i ögonen att man då rekryterar externt.”

”Känslan av att vi är ett B-lag har verkligen befästs med det här.”

”Det är ganska talande att när det kommer en lag som ska ge oss bättre villkor på arbetsmarknaden så väljer Bonnier att göra allt för att komma undan den.”

”Vadå sjyst avslut? Vad är det som är sjyst i detta? De är ju jättesnåla.”

”De har inte ens informerat oss ett enda skit om uppsägningarna. Man har fått läsa vad de tänker i Journalisten.”

”Det stör mig att Bonniers ledning säger att de inte ger andra arbetsbefrielse under uppsägningstiden – så är det ju inte. Både Länstidningens och Skånska Dagbladets personal fick gå hem med flera månaders uppsägningstid. Varför ska de inte gälla alla hos oss?”

”Jag lider med dem som bara har två månaders uppsägningstid. Först ska de jobba under uppsägningstiden, sen står de på gatan den 1 september utan någonting. ”

”De har totalt förbrukat förtroendet. Även om jag bli erbjuden vikariat så är det svårt att jobba kvar, jag har inget förtroende kvar för dem längre.”

”Man känner sig så sviken på flera plan.”

Flera personer uppger för Journalisten att många av de mariebergare som nu sägs upp mår dåligt och att det har förekommit sjukskrivningar på grund av ”hur de blir behandlade”.

– Jag är orolig för att vi kommer att se fler sjukskrivningar under sommaren. Det är flera som mår väldigt dåligt, säger Jens Nilsson, ordförande i journalistklubben på Sydsvenskan.

Marieberg Medias styrelseordförande tillika Bonnier News HR-chef Paulina Holm skriver i en kommentar till Journalisten:

”Förhandlingarna avslutades idag. För oss är det viktigt att medarbetarna får informationen först och vi är mitt uppe i att informera berörda medarbetare. Jag kan inte säga något annat än att vi är nöjda med att vi har kommit i mål så att våra medarbetare får besked och slipper vara i ovisshet.

Vi känner inte till att det har varit många sjukskrivningar men vi är medvetna om att den här typen av förändringar skapar oro och osäkerhet bland våra medarbetare, och vi tar deras välmående på största allvar.”

Hon har i ett tidigare mejl till Journalisten uppgett: ”Huvudskälet till att Bonnier News Local fattat sitt beslut är att det med tiden blivit allt svårare för Marieberg Media att möta Bonnier News Locals behov av vikarier runtom i landet, vilket vi har framfört flera gånger tydligt till klubben.”

Fler avsnitt