Gå direkt till textinnehållet

Fördubbling av andelen lokala blåljusnyheter

På 20 år nästan fördubblades andelen nyheter om brott och olyckor publicerade i Länstidningen i Södertälje, från 24 till 42 procent av innehållet. Samtidigt minskade andelen debatt och kritisk bevakning kraftigt.

Det framgår av den forskningsöversikt av utvecklingen för svensk lokaljournalistik som journalistikprofessorn Gunnar Nygren gör i en rapport beställd av Myndigheten för radio och TV.

Nygrens rapport låg till grund för den analys av effektiviteten i villkoren för SRs och SVTs uppdrag att spegla hela landet som MPRT lämnade över till kulturdepartementet i mars, och som vållade debatt mellan myndigheten och SVTs strategichef.

MPRT konstaterade i sin analys att villkoren är ineffektiva och behöver förtydligas. Myndigheten föreslog att sändningstillstånden ändras så att det framgår att nyhetsförmedling och samhällsbevakning ska speglas utifrån bland annat geografiska och sociala utgångspunkter ”även i svagt bevakade lokala områden”, samt att detta kan innebära att public service-företagen behöver lägga större resurser på lokal nivå.

Annons Annons

Nu finns Gunnar Nygrens rapport att läsa i sin helhet på myndighetens sajt, med en mängd fakta om de kraftiga förändringarna i den lokala morgonpressen de senaste 15-20 åren.

Fler avsnitt
Fler videos