Gå direkt till textinnehållet

MPRTs GD svarar SVT

Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör för Myndigheten för press, radio och tv, anser att kritiken som SVT framför mot myndighetens rapport om public services lokala nyhetsbevakning är direkt felaktig.

SVTs strategichef Jimmy Ahlstrand påstod tidigare i veckan att den rapport som Myndigheten för press, radio och tv lämnat till regeringen innehåller brister. I rapporten föreslås ett utökat ansvar för public service på platser i Sverige där medienärvaron är liten, vilket skulle kunna medföra att SVT och SR måste anställa fler journalister. Jimmy Ahlstrand anser att myndigheten blandat ihop begreppen.

Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör för Myndigheten för press, radio och tv, säger nu till Journalisten att Jimmy Ahlstrand är helt fel ute.

– Vi blandar inte ihop frågor ”som rör lokal nyhetsförmedling för en lokal publik och Sverigespegling i stort”. Samtliga tre public service-bolag har i uppdrag att spegla hela landet. I speglingsuppdraget ingår självfallet drama och faktaprogram som Jimmy Ahlstrand ger exempel på, säger Charlotte Ingvar-Nilsson.

I regeringens utredningsuppdrag till MPRT – som endast omfattar SR och SVT – betonar regeringen att analysen ska ske mot bakgrund av medieutvecklingen, och särskilt dess påverkan på lokal och regional journalistik.

– MPRT har därför begränsat analysen till om SRs och SVTs villkor är effektiva för att få nyhetsförmedling och samhällsbevakning även i lokala områden som är svagt bevakade. Detta anges också tydligt i rapporten, säger Charlotte Ingvar-Nilsson..

Hon förnekar bestämt att myndigheten föreslår att SVT ska ”sträva efter att bara finnas där kommersiella inte finns”.

– Tvärtom, handlar MPRTs förslag om att förtydliga SRs och SVTs roll även i svagt bevakade områden. Att det är viktigt att programbolagen agerar så att de inte riskerar att försvaga förutsättningarna för kommersiella aktörer är i linje med EUs statsstödsregler.

– Både public service och kommersiella medier behövs för att värna mångfald och bevakning av hela landet. De är värdefulla komplement till varandra.

Fler avsnitt
Fler videos