Gå direkt till textinnehållet

Fejknyheter kan stoppas med enkel uppmaning

En enkel uppmaning till läsare att faktakolla nyheter i samband med att man postar dem i sociala medier kan påverka spridningen, visar en studie som forskare på MIT gjort.

Studien, som är gjord av forskare på MIT i samarbete med Reddit och presenteras på sajten Civil Servant, visar att en uppmaning till läsare på sociala fora att länka till källor som antingen bekräftar eller vederlägger nyhetsartiklar, leder till betydligt fler kommentarer och fler länkar. På Reddit, där användarna kan gradera poster, blev följden att länkade nyhetsartiklarnas rankning halverades, vilket medförde att de hamnade längre ner på sajten.

Däremot var en direkt uppmaning till läsarna att ge låga graderingar till fejknyheter kontraproduktiv och gav motsatt eller ingen effekt, sannolikt eftersom läsarna uppfattade det som ett försök till styrning.

Huruvida det är applicerbart på andra sociala medier än Reddit är inte klarlagt, och det finns dessutom en moteffekt som inte är undersökt i den aktuella studien, nämligen att en ökad spridning av en fejknyhet bidrar till att fler tror på den, trots att syftet med spridningen är att upplysa om att det är en fejknyhet.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos