Gå direkt till textinnehållet

Expressen varnas av engelskt rättsväsende

Expressen har varnats för att skriva om ett aktuellt rättsfall i England. Vilket fall det handlar om vill Expressens chefredaktör Thomas Mattsson inte berätta, men säger att det är mycket aktuellt.  

Det engelska rättsystemet har en speciell form av förhandscensur, injunction. Den innebär att domstolar kan förbjuda medier att skriva vissa saker om specifika personer. Om detta har Thomas Mattsson skrivit ett blogginlägg.

Men förbudet är beroende av att mediet i fråga kände till att fanns ett föreläggande.

Därför vill inte Thomas Mattsson berätta vilket fall det handlar om.

– Jag valde att inte precisera vilket fall det handlar om i min bloggpost, för att inte riskera att bidra till sprida kunskap om det specifika föreläggandet. Detta eftersom domstolen skriver att det omfattar alla som känner till det, men följaktligen inte andra.

– Det är väl minst sagt tveksamt om uppgifter i min post skulle kunna anses fungera som en sorts delgivning till andra svenska medier som läser den, men det är nog få redaktioner som vill processa för att få rätt på den punkten. Så jag avstod vissa detaljer, det är ju ändå det principiella med injunctions – alltså förhanscensur – som är intressant.

Vilken domstol som utfärdat ordern, vill Thomas Mattsson heller inte säga, men han visar utdraget ur den varning han fått från England. Där står bland annat att ”ordern binder alla som vet att ordern utfärdats att följa den”.

– Det finns flera problem med injunctions. Dels är det förstås upprörande att företrädelsevis rika människor kan förhindra publiceringar i nyhetsmedier. Dels är det orimligt att engelska advokater som anlitas av rika klienter för att driva igenom ett sånt här föreläggande, skickar det till en svensk tidning för att varna oss.

– Den brittiska regeringen lovade att ta tag i den så kallade ”förtalsturismen” och här har ju också EU agerat för att skydda utländska medier mot okynnesstämningar i England och Wales, men det här med förhandscensur är också ett problem anser jag.

Fler avsnitt
Fler videos