Gå direkt till textinnehållet

”Även åsiktsjournalistik måste bygga på fakta”

Svenska Dagbladets krönikör Sam Sundberg vill ärerädda journalistiken, den är inte så usel som den kan framstå i debatten. - Det finns ett journalistförakt som inte är berättigat, säger han till Journalisten.  

”Journalistiken måste räddas”, skriver Sam Sundberg i sin kolumn i dag, apropå Kjöller-debatten. Sundberg pekar på att svensk journalistik inte är någon hästlasagne. Den tål att synas i sömmarna.

Den svenska journalistiken är inte så usel som den kan framstå när journalister i det allmänna tumultet tar heder och ära av varandra, menar han.

Det är bra att journalister och journalistik granskas, anser Sundberg, men Hanne Kjöller borde i sin bok ha varit noggrannare med fakta.

Annons Annons

– Det finns ett utrymme för åsiktsjournalistik, men även den måste grundas på noggrann research och saklighet. Om journalistik ska ha ett berättigande måste den skilja sig från de ryggradåsikter som uttrycks på sociala medier.

Sam Sundberg påpekar att det när medier lyfter fram profilerade åsiktsjournalister finns risk att journalisterna upplever ett tryck att hitta allt skarpare vinklar, och inte alltid grundar sina ståndpunkter på att man kollat hur det faktiskt i verkligheten ligger till.

– Årliga förtroendemätningar visar att allmänhetens förtroende för pressen är lågt. Jag kan till viss del förstå det. Men det finns också ett förakt som inte är berättigat. Det är viktigt att redovisa hur vi journalister bedriver vår journalistik, hur mycket tid vi lägger ner på sådant som research och källkritik och visa hur mycket publiken får för vad den betalar.

Kan det vara läge för att återinföra läsarombudsmän?

– Jag tror mer på transparens kring journalistikens hantverk. På webben finns möjligheter att till exempel länka till dokument och redovisa hur man gått tillväga, som Uppdrag Granskning gjort när de startat vad de kallar för Uppdrag Granskning Referens.

Vilka lärdomar kan man dra av debatten efter publiceringen av En halv sanning är också en lögn?

– At man ska ha mycket på fötter innan man ger sig på journalister…Den sortens mediekritiska böcker som Hanne Kjöller velat skriva är viktiga. Om inte vi själva granskar den egna kåren så överlåter vi det åt oseriösa kritiker. Pressen är viktig. Vi måste både visa upp det dåliga och det som är bra. Det är positivt med debatt, men det vore ännu bättre om den lyftes upp till en generell nivå och inte stannade vid kritik mot enskilda journalister.

Dagens Nyheter meddelar att Hanne Kjöller inte längre tar några telefonsamtal. Journalisten har mejlat frågor till henne och hoppas få svar under dagen.

Fler avsnitt
Fler videos