Gå direkt till textinnehållet

Alexandra Pascalidou plagierade i krönika

Journalistprofilen Alexandra Pascalidou är i blåsväder igen. Tidningen Resumé avslöjar att hon till stora delar plagierat en krönika i Metro. Det är andra gången som hon ertappas med plagiat.

Efter 15 år som krönikör i Metro avslutar nu tidningen samarbetet med Alexandra Pascalidou då hon plagierat delar av en kröniketext. Texten i Metro innehåller formuleringar som är väldigt likt den turkiske poeten Aziz Nesins dikt, som också används i låten ”Be silent” av Asymmetroi Faroi.  

På sin blogg ber hon öppet om ursäkt:

”Jag hörde bara en sång som fick mig att tappa andan och sen rann raderna ut över mitt blanka papper. Jag har varit skrivande journalist så länge att jag borde sökt sången och diktaren, satt citattecken och hänvisat till den. Jag har skrivit tusentals krönikor och artiklar i olika tidningar och haft koll på citaten och källorna förutom en gång, för tio år sedan, mitt i en deadline på andra sidan Atlanten. Då angav jag inte min källa. Den dåvarande chefredaktören Sakari Pitkänen förstod och försvarade mig. Jag skämdes då och jag skäms nu. Man slarvar inte med andras ord”, skriver hon.

Annons Annons

Alexandra Pascalidou har tidigare varit krönikör i Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos