Gå direkt till textinnehållet

Nya hyreslagen hotar offentlighetsprincipen

Vi har under de fem år som Hem & Hyra funnits återkommande granskat värdarna och bostadsbolagen. De löner och förmåner som betalas ut till de kommunala bolagens VDar har självklart varit en del i den granskningen. Fram till förra veckan har det inte heller varit någon tvekan om att vi har rätt att få ut de uppgifterna. 

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

I höstas drog vi igång den största granskningen av VD-löner någonsin: 275 VDar i Sveriges alla kommunala bostadsbolag fick svara på vad de tjänar och vilka andra förmåner de har. Efter ett antal påminnelser och lite lirkande fick vi ut 272 svar. Tre bolag vägrade att lämna ut löner för sina VDar. Vi har överklagat samtliga tre till kammarrätten. Förra veckan kom första domen från kammarrätten – bostadsbolaget Armada i Åkersberga får rätt att hemlighålla sin VDs lön och förmåner.

Kammarrättens dom ställer den gamla sanningen på ända. Armada argumenterar för att den nya hyreslagen från förra året – som säger att kommunala bostadsbolag ska drivas på affärsmässiga grunder – ger dem skäl att förbise offentlighetsprincipen. Och kammarrätten ger dem rätt.
 
Visst har det varit en del VDar som vägrat lämna ut sin ersättning förut. Men när vi gått vidare med JO och kammarrätten har de fått ge med sig. I samtliga de fall som vi tidigare överklagat till kammarrätten har vi fått rätt: offentlighetsprincipen gäller.
 
Men nu låter det annorlunda. Och det enda som förändrats i sak är att den nya hyreslagstiftningen trätt i kraft. Det kommunala bostadsbolaget Armada argumenterar just utifrån den ännu icke prövade hyreslagen. Av kammarrättens magra svar är det visserligen svårt att utläsa vad som är den egentliga orsaken till att Armada får rätt att hemlighålla sin VD-lön. Men sant är att detta är första gången som hyreslagstiftningen används som argument – och då får offentlighetsprincipen ge sig.
 
Vi vill veta vad som gäller, har högsta chefen i ett kommunalt bolag rätt att hemlighålla sin ersättning? Vilka fler uppgifter har de kommunala bostadsbolagen – med hänvisning till den nya hyreslagstiftningen – rätt att undanhålla från medborgarna? Och hade lagstiftarna verkligen tänkt sig att hyreslagen skulle inskränka offentlighetsprincipen?
 
För att få svar har vi överklagat kammarrättens dom. Nu ska Högsta förvaltningsdomstolen bestämma sig för om de vill pröva vårt fall. Det förutsätter jag: offentlighetsprincipen är alldeles för viktig för demokratin och möjligheten att granska våra makthavare för att döljas bakom prat om affärsmässighet och konkurrens.
 
Susanna Skarrie
chefredaktör, Hem & Hyra
 
Fler avsnitt