Gå direkt till textinnehållet

Mansdominansen fortsätter i Gräv

Männen talar om hur jobbet ska gå till, kvinnorna sitter i publiken. Så kan man tillspetsat beskriva helgens Grävseminarium i Malmö. Fler kvinnor är deltagare, men på scenen står en majoritet män. Och 70 procent av de Guldspadenominerade är män. Nu vill vi se krafttag från Föreningen Grävande journalister för att motverka mansdominansen.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Succé. Det kallar Grävarrangörerna seminariet som börjar på fredag. Bakom deras entusiasm ligger ett rekord i antalet anmälda, så många att ett tak har satts till 800 deltagare. Det väljer Grävgeneralen att skicka ut ett pressmeddelande om. Att fler och fler vill gräva tycker vi är roligt och viktigt. Men det finns andra, mindre roliga, siffror.

Bland deltagarna kommer en majoritet vara kvinnor. Av dem som var anmälda enligt listan som publicerats på nätet den 20 mars var 424 kvinnor, 294 män. Hur det än blir kommer alltså kvinnorna vara fler. Men hur är det på scenen? Där står flest män, och talar om hur man bäst gräver. 32 män är inbjudna att tala, 19 kvinnor. Det vill säga cirka 63 procent män, 37 procent kvinnor.

Sen ska också de som nominerats till att vinna Guldspaden berätta om hur de gräver. Av dem är 32 män och 14 kvinnor. 70 procent är alltså män, trots att de bara stod för 59 procent av de inskickade bidragen. I juryn är två av tre män.

Annons Annons

Är ni trötta på att höra sånt här? Det är vi med.

För sex år sedan grundade vi nätverket Bulldozer för att göra upp med osynliggörandet av kvinnor som gräver, och för att utmana föreställningen om grävandets machomän. 2007 medverkade vi till ett temanummer i tidskriften Scoop som väckte stor debatt, bland annat innehöll det en granskning av jämställdheten på Uppdrag granskning.

När sedan fler kvinnor än män vann 2008 års Guldspade trodde vi på ett genombrott. Men åren 2008, 2009, 2010 är de enda åren då lika många eller fler kvinnor vunnit Guldspaden. Det visar en genomgång i senaste numret av Scoop. De är så unika att de där kallas ”kvinnoåren”!

Det är anmärkningsvärt att juryn i år valt ut bidrag att nominera där så stor andel är män. Men hur en jury tycker och väljer är svårt att i efterhand diskutera.

Värre är det att arrangörerna redan innan nomineringarna var klara valde att ge fler män en plats på scenen. Det är de som blir förebilderna, det är deras arbetsmetoder alla andra ska lära av. Och de flesta lärarna kommer i helgen att vara män. I publiken kommer det finnas ett hav av kompetenta kvinnor, som vill och kan gräva. Varför får inte fler av dem plats på podiet?

Vi vill nu att FGJ tar problemet på allvar, och beaktar jämställdhet vid val av styrelse, jury, föreläsare och så vidare. Vi föreslår följande skrivning i framtida stadgar:

”Föreningen grävande journalister verkar för att kvinnor och män får samma möjligheter att ägna sig åt undersökande journalistik. Vi vill också verka för att den traditionella mansdominansen upphör.”

Matilda Uusijärvi Ek
Guldspaden 2002, nominerad 2006. Advokatsamfundets journalistpris 2011 (Kaliber). Redaktör för Scoop 2007.
Sandra Foresti
Guldspaden 2002, nominerad 2005. Ikarospriset 2008.
Thella Johnson
Stora Radiopriset 2006 och 2011. Röda korsets journalistpris 2007, nominerad Stora journalistpriset 2006 och 2010.
Tove Leffler
Stora Radiopriset 2009 (P3 Dokumentär), Europeiska journalistpriset för unga journalister 2010, granskade Uppdrag granskning i Scoop.
Kajsa Norell
Vilhelm Moberg-stipendiet 2000, Europaparlamentets stora journalistpris 2010, Grävgeneral 2010.

Fotnot: Vi har räknat antal föreläsare i det ordinarie programmet den 20 mars på kvällen. Efter att vi påpekat snedfördelningen till Grävarrangörerna ska nu några av kvinnorna hålla flera föreläsningar, eller samma flera gånger.

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos