FOTO: Tor Johnsson

"När jag hittar en stor grej blir jag i det närmaste manisk"

28 november, 2014

Johanna Hövenmark gick omvägen via friteatern till journalistiken. Med hjälp av sin förmåga att snabbt skifta karaktär har hon nu etablerat sig som en av lokaltidningsvärldens bästa grävare. En reporter som sätter dagsljus på historier från utsatta människor som normalt aldrig ges en röst.

Under kort tid hade flera unga människor i Norrbotten hittats döda 2011 efter överdoser av morfinbaserade preparat. Johanna Hövenmark, hennes reporterkollega Peter Johansson och Norrbottens-Kurirens nyhetschefer, bestämde sig för att undersöka hur mycket av de läkemedel som tagit sig ut på gatan som kom från läkarrecept. Exempelvis kollade de med Socialstyrelsen vilka anmälningar om överförskrivningar som gjorts mot läkare i Norrbotten. Där hittade man en Lex Maria- anmälan där två unga personer som intensivvårdats efter att de tagit läkemedel kunde spåras till en specifik läkare. En man som senare kom att intressera Johanna extra mycket, speciellt sedan tidningen fick tips om att Socialstyrelsen inlett en personutredning av samma läkare.

- Om jag identifierar ett missförhållande blir jag själv väldigt gripen av det. Jag blir aldrig avtrubbad eller van. När jag hittar en stor grej blir jag i det närmaste manisk", sägher Johanna Hövenmark.

Mer om läkaren och den serie artiklar som skulle vinna Svenska Carnegie- institutets Journalistpris åt Johanna Hövenmark och Peter Johansson kan du läsa i senaste numret av Journalistens papperstidning.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies