Gå direkt till textinnehållet

Yalcin: Tack till hela Sverige

Villkorligt frigivne journalisten Hamza Yalcin är tacksam för allt stöd han fått, men menar att UD kunde agerat hårdare från början.

Den 3 augusti greps den svensk-turkiske journalisten och författaren Hamza Yalcin på Barcelonas flygplats Prat när han skulle flyga till London, på begäran av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan efter en Interpol-efterlysning.

I går blev han villkorligt frigiven efter flera krångliga juridiska turer.

Journalisten intervjuade Hamza Yalcin kort efter att han lämnat det spanska fängelset Brians 1 strax utanför Barcelona.

– Jag kan inte tro att det är sant. Jag är inte helt fri men jag har fått lämna den hemska miljön i fängelset, säger Hamza Yalcin under en bilresa med sina advokater mot Madrid.

– Det känns om att jag har vunnit mot Erdogan. Han ville tysta mig och alla andra oliktänkande, även utanför Turkiet. Men han kommer aldrig att lyckas med det. Och jag kommer kämpa för yttrandefriheten och mot Erdogan genast. Det som sårar mig är att Spanien hjälper Erdogan att exportera den hemska yttrandefrihetsförbudskulturen till Europa. Om Spaniens justitiedepartement vill befria mig så är det rätt tidpunkt nu. Jag hoppas man agerar klokt och låter mig återfå min frihet så att Spaniens rykte inte befläckas. De spanska myndigheterna måste förstå att jag är efterlyst av Erdogan, enbart på grund av att jag är en regimkritisk författare och journalist.

Det spanska justitiedepartementet kommer senast den 10 oktober att fatta beslut om Turkiets begäran. Enligt Hamza Yalcins advokat, den världskände juristen Baltazar Garzon, kan departementet fatta tre olika beslut: att frige Yalcin så att han genast kan förenas med sin familj i Halmstad, att besluta om utlämning till Turkiet eller att låta domaren Isamel Moreno, som igår beviljade villkorlig frihet, ta sig an fallet ännu en gång.

Rättsprocessen kan pågå till början av november.

Hamza Yalcin hyllar juristen Baltazar Garzón, före detta domare i Spaniens Högsta domstol som blev internationellt uppmärksammad när han begärde Chiles förre diktator Augusto Pinochet utlämnad till Spanien, som engagerat sig för honom.

– Jag visste att Garzón var rätt jurist för mig. Jag är så glad att han tog sig an mitt fall, säger Hamza Yalcin, som också tackar Journalistförbundet, Sveriges Författarförbund, Svenska PEN och andra som engagerat sig för honom i Sverige.

– Jag har per telefon kunnat följa allt som har gjorts för mig. I sådana ögonblick blir jag som svensk mycket stolt.

Är du nöjd med svenska utrikesdepartementets insatser?
– Nej, jag borde ha fått rätt hjälp och stöd i början av mitt frihetsberövande. Mitt svenska pass måste betyda något, men det gjorde det inte denna gång. I slutet har Sveriges utrikesminister agerat mer aktivt för mig, det ska jag erkänna, och skrivit ett brev till Interpol tillsammans med Tysklands utrikesminister.

Under fredagen väntar en pressträff som Yalcins advokater arrangerat.

– Efter det ska jag träffa den tyske författaren Dogan Akhanli som också greps i Spanien i augusti och nu är villkorligt frigiven. Vi har mycket att prata om. Det blir ett långt möte. Vi har aldrig träffats. Nu är vi ödesbröder. Jag ser fram mot att träffa Dogan, säger Hamza Yalcin som äntligen fått tillbaka sin mobil så att han kan höra när någon ringer – en lyx han berövades kvällen den 3 augusti.

KURDO BAKSI

Fler avsnitt
Fler videos