Gå direkt till textinnehållet

Visions ordförande försvarar beslutet

Visions ordförande Annika Strandhäll försvarar förbundsstyrelsens beslut om att tidningsavdelningen ska bli en del av en större, samordnad kommunikationsavdelning.

Visions ordförande Annika Strandhäll betonar i en intervju med Journalisten att förslaget bottnar i ett brett och djupt utredningsarbete och att det handlar om en omfattande förändring av hela förbundets medlemskommunikation, mot bland annat mer dialog, mer medlemsnytta och färre pappersutskick till förmån för mer digital kommunikation.

Hon understryker också att frågan om var den framtida medlemstidningens utgivarskap ska ligga inte är besvarad än, och utesluter inte att det kan finnas kvar på redaktionen.

Kent Källqvist, chefredaktör för Tidningen Vision, bedömer inte att det går bedriva en självständig journalistik om tidningsavdelningen är en del av en kommunikationsavdelning?

– Det är Kentas bedömning. Vi fortsätter processen och dialogen. Jag vill inte lova åt något håll i dag, säger Annika Strandhäll.

– Det är viktigt att få säga att vår målsättning är att medlemmarna ännu snabbare ska kunna ha en debatt och dialog med sitt förbund.

Vill du att tidningen ska fortsätta att vara en självständig journalistisk produkt?

– Vi ska producera bra journalistik för våra medlemmar. Det vi fattat beslut om är en ny kommunikationsavdelning, där tidningsverksamheten kommer att ligga. Men utgivarskapet och vem som kommer att ansvara för tidningen – där är vi inte klara.

Men ser du det som viktigt med en oberoende journalistik som även fortsatt kan granska även förbundet?

– Vi verkar på våra medlemmars uppdrag. Vi har ett ansvar att använda resurserna från medlemsavgifterna så att medlemmarna känner att de får så bra stöd och service som möjligt.

Tidningsavdelningen har varit representerad under utredningens gång, men personalen upplever sig överkörd eftersom man inte fått gehör för sin huvudfråga: att få förbli en egen enhet. Annika Strandhäll betonar att utredningen som gjorts tagit in synpunkter från olika håll, inklusive tidningsavdelningen och Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

– Vi är inte omedvetna om de här frågorna. Men en stor majoritet i arbetsgrupperna som jobbat med utredningen tror att det här förslaget är det bästa för Visions medlemmar. Att några vill ha det på ett annat sätt betyder inte att man inte blivit lyssnad på, säger Annika Strandhäll.

– Utredningen har landat i att en tidning har en viktig funktion att fylla. Nu ska vi involvera de kompetenser vi har i huset när vi arbetar fram den nya medlemstidningen.

Visions beslut har fått kritik från många håll, inte minst från andra röster inom TCO-familjen. Tar ni till er av kritiken?

– Självklart tar vi till oss, vi läser och lyssnar av synpunkter.

– Mitt uppdrag är att se till helheten och på lite sikt: hur vi kan anpassa vår kommunikation efter medlemmarnas ändrade mediebeteenden och konsumtion.

Fler avsnitt
Fler videos