Gå direkt till textinnehållet

Visions chefredaktör: Jag vet inte vilka aktier vi har

”Häxjakt” och ”fårskocksmentalitet” skrev Visions chefredaktör Pontus Forsström när medierna började ifrågasätta IT-företagen – företag som hans bolag ägde aktier i. Men det är inget etiskt problem, tycker han:– Jag vet inte vilka aktier vi har. Det är som att äga andelar i en fond.

”Häxjakt” och ”fårskocksmentalitet” skrev Visions chefredaktör Pontus Forsström när medierna började ifrågasätta IT-företagen – företag som hans bolag ägde aktier i. Men det är inget etiskt problem, tycker han:

– Jag vet inte vilka aktier vi har. Det är som att äga andelar i en fond.

När Visions chefredaktör Pontus Forsström i en ledare i juni attackerade Expressens artikelserie om Icons grundare, ägde han aktier i just Icon. ”Häxjakten på Johan Staël von Holstein kan vara dödlig för Icon”, skrev Forsström.

Annons Annons

I så fall riskerade de 1 000 Icon-aktier att bli värdelösa, som han och tidningens ansvariga utgivare Bengt Uggla ägde i ett gemensamt konsultbolag. Idag säger Forsström att han inte hade en aning om att bolaget hade de aktierna.

När han i en annan ledare attackerade skallet mot e-handelsbolagen ägde han och Uggla aktier i e-handelsbolaget Netonnet.

”Det otäcka med värderingen av e-handelsbolagen just nu är att den allmänna fårskocksmentaliteten faktiskt kan driva det som senare visar sig vara sunda bolag med innovativa affärsmodeller i konkurs”, skrev Forsström.

I så fall kunde deras 5 000 aktier i Netonnet drabbas av samma öde. Vision presenterar sig som ”din dagliga affärstidning för den nya ekonomin” och bevakar IT-branschen med nyheter, kommentarer och börsanalyser.

Tidningens informella och oskrivna policy är att journalisterna inte ska äga aktier i bolag de skriver om. Men det är just vad chefredaktören Pontus Forsström och affärsområdeschefen för Nya medier, Bengt Uggla, gör genom sitt bolag Uggla & Forsström AB. Uggla var till i somras dessutom ansvarig utgivare för papperstidningen Vision, där nu Peppe Engberg är både chefredaktör och ansvarig utgivare.

Forsström och Uggla har ägt aktier i fyra IT-bolag: Spray Ventures, Icon Medialab, Netonnet och Net Insight. Innehavet i Icon såldes i slutet av augusti, men inte på grund av att tidningen Resumé avslöjade innehavet.

– Inte alls. Jag sålde för att bolaget behövde pengar för att betala sociala avgifter, säger Bengt Uggla.

Efter artikeln i Resumé tog Pontus Forsström upp saken i en ledare:

”Journalistik blir allt centralare i informationsekonomin. Vi är oberoende, kunniga sållare. Det är vårt enda värde. Kan det ifrågasättas på en enda liten punkt är vårt värde noll och intet”, skrev han.

Men trots sambandet med vad han skrivit och det egna bolagets aktieinnehav, tycker Pontus Forsström inte att hans oberoende nu kan ifrågasättas.

– Nej, men om det visar sig att hela resten av världen ställer sig upp och säger att de inte litar på Pontus, får man väl fundera på det.

Pontus Forsström jämställer sitt minoritetsägande (25 procent) i konsultbolaget med att äga andelar i en fond. Bolaget drev Vision fram till fusionen med Spray-bolaget Itid. Bengt Uggla skulle sköta förvaltningen av det kapital som fanns kvar, just för att Forsström av etiska skäl inte ville ha med saken att göra.

Men Bengt Uggla var ju ansvarig utgivare för tidningen tills helt nyligen?

– Men det var under avveckling. Han hade ingen redaktionell roll överhuvudtaget, säger Pontus Forsström som tycker att uppmärksamheten är orättvis eftersom Vision har en hårdare policy än sina konkurrenter.

– Vi har gjort det som väldigt få i den här branschen har orkat göra. Vi har tänkt igenom hur vi ska sköta kapitalförvaltningen för att inte komma i konflikt med etiken, säger Pontus Forsström.

borge.nilsson@textra.se

Fler avsnitt
Fler videos