Vill att säkerhetsrådet möts om afghanska journalister

19 augusti, 2021

FNs säkerhetsråd bör ta fram en plan för skydda journalistiken i Afghanistan efter att talibanerna tagit makten, menar RSF.

Som Journalisten rapporterat bemöts talibanstyrets utfästelser om att man kommer att respektera pressfriheten och att kvinnliga journalister ska kunna fortsätta jobba med skepsis av afghanska journalister.

Nu ber Reportrar utan gränser, RSF, FNs säkerhetsråd att samlas för att diskutera pressfrihetssituationen i landet och ta fram en plan för skydda dess journalistik.  

RSF menar att säkerhetsrådet kan använda resolutionerna 1738 (antagen 2006) och 2222 (2015) för att ”spela en avgörande roll i skyddet av journalister och media i Afghanistan”.

RSF föreslår ett informellt möte, ett så kallat Arria formula-möte, dit medlemmar ur civilsamhället, experter och regeringsmedlemmar kan bjudas in.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies