Talibanernas löften om pressfrihet möts med skepsis

18 augusti, 2021

I en intervju med Reportrar utan gränser (RSF) uppger talibanernas talesman Zabihullah Mujahid att inga hot eller repressalier kommer att riktas mot journalister under talibanernas styre, men journalisterna i landet har svårt att tro på det.

Det var i ett samtal med RSF den 15 augusti som Zabihullah Mujahid lovade att talibanerna ska respektera pressfriheten. 

– Vi kommer att respektera pressfriheten, eftersom medierapportering kommer att vara användbar för samhället och kan användas för att hjälpa till att rätta till ledarnas fel. Vi vill med detta uttalande till RSF förklara för världen att vi inser vikten av medias roll, säger Zabihullah Mujahid till RSF.

När RSF ber om en skriftlig bekräftelse på utfästelsen ber talespersonen om att få återkomma.

Talespersonen säger också att journalisterna är civilpersoner och ofta begåvade, unga människor som är en del av Afghanistans rikedom. Därför kommer de inte heller att hotas.

”I stort kan Zabihullah Mujahids utfästelse knappast hållas som trovärdigt. Talibanerna har en skrämmande historia när det gäller sitt förhållande till fri press”, skriver RSF.

När RSF frågar om de kvinnliga journalisternas öde svarar Zabihullah Mujahid att de också är muslimer.

 – Som ni vet är det afghanska samhället muslimskt. Flera personer har dött när vi infört religiösa regler och förordningar. Vi kommer naturligtvis att upprätta en rättslig ram för hur kvinnor ska klä sig, till exempel för användning av hijab, så att kvinnorna inte ska bli störda på gatan eller på sin arbetsplats. Tills dessa skriftliga regler finns på plats ber jag dem om att stanna hemma, utan stress eller rädsla. Jag kan försäkra dem om att de kommer att kunna gå tillbaka till sina jobb.

Flera av de afghanska journalister som RSF varit i kontakt med har dock svårt att tro på löftena. De frågar sig vad som händer imorgon när alla utlänningar försvunnit och talibanernas regering är på plats.

I Kandahar har redan en radiostation döpts om till Voice of Sharia, samma namn som radiostationen hade under talibanstyret 1996 till 2001.

Enligt RSF finns minst åtta mediebolag, 52 tv-stationer, 165 radiokanaler och 190 tryckta publikationer, dagstidningar, vecko- och månadspublikationer i landet.

Enligt Afghan Federation of Media and Journalists finns totalt 12 000 journalister i landet. Av dessa ska 1 741 stycken vara kvinnor.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies