Gå direkt till textinnehållet

”Vi fick springa till bilarna och fly därifrån hals över huvud”

I en ny serie från Uppdrag granskning följer SVT knarkets väg från Colombia och hela vägen till konsumenterna i Sverige. Latinamerikakorrespondenten Tigran Feiler har bland annat intervjuat en polis som mördar och så kallade "pistolpojkar" som jobbar åt knarkkartellerna.

I serien som SVT själva kallar "verklighetens Narcos", efter den kända Netflix-serien, spårar man alltså kokainet till dess ursprung.

Det handlar om kokainets väg från kokaodlare i Colombia, via kartellernas knarkhandlare i Mexiko, till de svenska gängmedlemmarna som säljer dem vidare till konsumenterna.

Det är SVT:s Latinamerikateam som har intervjuat några av huvudpersonerna i det här knarkkriget. I Mexiko har de bland annat träffat en polis som mördar, en knarkhandlare, samt kartellens fotsoldater, eller ”pistolpojkarna” som de kallas.

Annons Annons

– Vi ville se den stora bilden. Det här är en fråga som får mycket uppmärksamhet i medierna men perspektivet blir oftast nationellt. UG kontaktade mig och fotograf Sara Murillo Cortes eftersom vi har erfarenhet av att arbeta i länder som Mexiko och Colombia, säger SVTs Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler till Journalisten.

De har också följt en grupp kvinnor som gräver efter sina försvunna anhöriga och bokstavligen letar efter gömda massgravar.

– Vi berättar även historien om en av de lokala journalister med lång erfarenhet som bevakar knarkkartellerna, och historien om en av alla de unga killar som skjutits ihjäl hemma i Sverige i det här kriget, fortsätter Tigran Feiler.

Fick du ge några speciella löften inför intervjuerna?

– Det var olika från fall till fall, både i Mexiko och Colombia har vi jobbat tillsammans med erfarna lokala journalister med flera års erfarenhet från att röra sig i de här miljöerna. I de här delarna av Mexiko, som delstaten Sinaloa, genomsyras hela samhället av kartellerna. Alla känner någon som känner någon. Nästan alla vi har intervjuat bär mask och på vissa har vi förvrängt rösten.

Var du rädd någon gång?

– Det fanns en situation när vi var ute med de här kvinnorna som gräver efter anhöriga, och de faktiskt hittade en massgrav. Medan de höll på att identifiera hur många döda det handlade om fick de information om att beväpnade män var på väg. Vi fick springa till bilarna och fly därifrån hals över huvud.

– I den situationen är det klart att man kände att det här är på riktigt. Men ändå är det bara en liten skärva av vad de här människorna får utstå varje dag. Som utländsk journalist är det osannolikt att drabbas men de lokala journalisterna som jobbar med det här lever med en otrolig risk.

I skuggan av El Chapo publiceras på SVT Play torsdag 19 augusti. Delar av serien sänds i ordinarie Uppdrag granskning, den 25 augusti och 1 september.

Fler avsnitt
Fler videos