FOTO: Tor Johnsson

Vetenskapsradion fälls – påstod att det var 20 grader varmt på Arktis

16 oktober, 2017

GRN-fällning En reporter överdrev värmen på Arktis i P1.

I ett inslag i Vetenskapsradions veckomagasin i SR P1 som sändes dagen före julafton förra året påstod en intervjuad reporter: ”I Arktis är det för övrigt rekordvarmt på sina ställen just nu. Nästan sommartemperaturer lokalt med omkring 20 plus där det ska vara minusgrader. Det här är en oroande snackis bland forskarna just nu.”

En person anmälde påståendet och hävdade att temperaturen inte hade stigit över tre minusgrader under december 2016.

Sveriges Radio svarar att det reportern syftade på var att det varit upp till 20 grader varmare än normalt under hösten 2016, men medger att påståendet kunde misstolkas.

Granskningsnämnden konstaterar att inslaget stred mot kravet på saklighet.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.

Inlagt av Anders Ottosson ons, 2017-10-18 10:25
Tack för detta besked. Tyvärr borde det ske oftare. Det finns inget forskningsfält som är så besudlat med "fake news" som klimatvetenskapen, och Vetenskapsradion är tyvärr ofta skyldig till spridningen av dylika. De stora vetenskapliga frågetecknen rätas gärna ut till gigantiska utropstecken, och ett genomgående problem är att man inte förmår skilja på väderhändelser och klimat.
Inlagt av Lars Kamél fre, 2017-10-20 23:26
Det var dessutom 20 grader varmare än normalt bara i några timmar och bara norr om 80:e breddgraden. Det är en gåta hur det för somliga har blivit till att hela Arktis var 20 grader varmare än normalt i dagar eller veckor.
GRN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies