Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Roger Turesson

Den prisbelönta fotografen Roger Turesson sadlade om och blev bildchef för Dagens Nyheter för 2,5 år sedan. Nu har han sadlat tillbaka igen och fick sin egen kamera idag.

Hur känns det?

– Det känns jättebra och är jättekul. När jag jobbade som bildchef så hade jag inte tid att sakna att jobba som fotograf, men jag märker nu att jag har saknat det.

Hade du hellre jobbat kvar som bildchef?

Annons Annons

– Nej det hade jag inte, jag tyckte om det också men jag gillar nya grejer. Om inte den här möjligheten hade kommit så hade jag nog fortsatt som chef, men jag är samtidigt glad för att den dök upp. Att jobba som reporter och fotograf är ändå kärnan av den här verksamheten, och det är väldigt roligt att syssla med.

Vad ser du mest fram emot med dina nya arbetsuppgifter?

– Framförallt chansen att få börja resa igen och att få träffa människor. Nu har jag jobbat som mottagare av bilder på tidningen och hoppas att jag kommer kunna använda mig av den erfarenheten i min nya yrkesroll.

Har du saknat något under din tid som bildchef?

– Träffa folk och att resa men även den kreativa delen. Ibland har det svidit lite att skicka ut fotograferna på bra jobb.

Vad har du lärt under din tid som bildchef?

– Jag har lärt mig att ha ett helhetstänk för tidningen och att jobba nära reportern. Efter min tid som bildchef har jag lärt mig Dagens Nyheters helhetskoncept.

Vad tror du om bildens framtid på Dagens Nyheter?

– Jag tycker den ser ljus ut, vi har hittat ett sätt att presentera bilden på ett bra sätt som också funkar ihop med tabloidformatet. Vi är nu tio fotografer vilket innebär att fotoavdelningen blir starkare som grupp vilket i sin tur kan leda till att vi får ett starkare inflytande över bilden.

Kommer du ha större förståelse för din efterträdare Pär Björkman nu när du har provat på rollen som bildchef?

– Absolut, jag har fått större förståelse för hur han ser på saker.

Fler avsnitt
Fler videos